Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har været en begivenhedsrig uge for Bent Jensen. Som ejer af den fremadstormende butikskæde T. Hansen blev han onsdag idømt en betinget fængselsstraf på 60 dage, fordi T. Hansen ulovligt havde solgt ompakket fyrværkeri til danskerne.
Desuden blev virksomheden tildelt en bøde 250.000 kroner for forseelsen.
Fredag dukker han op i helt andre sammenhænge. Han bliver i Berlingske Business Magasins årlig liste over Danmarks rigeste udpeget som en af de 100 rigeste i landet. Bent Jensens formue er opgjort i afrundede tal til en milliard kroner, og det giver ham lige præcis adgang til den eksklusive rigmandsliste, hvor han er nummer 98.
Opskriften på økonomisk succes er første og fremmest hårdt arbejde, fortæller Bent Jensen.
"Og så har det for mig handlet om at forstå kunden og være tæt på driften," siger han til Berlingske Business .
"Det handler om at turde eksekvere, og så handler et også om at have forretningsmæssig og økonomisk mod," uddyber den nye milliardær.
Han er i dag 45 år gammel. Han valgte navnet T. Hansen til sin første butik, fordi hans daværende kæreste hedder Trine Hansen. I dag er han gift med Trines søster Helle. Hun har det angiveligt fint med, at det var søsteren, som fik butikskæden navngivet efter sig. For hun fik jo Bent.
I dag er han milliardær, hvilket han ikke havde den fjerneste anelse om at han skulle blive, da han i 1991 - som en ung mand i begyndelsen af 20'erne - begyndte at sælge knallerter og reservedele til dem. Herefter kastede han sig over mobiludstyr. Derefter er der kommet cykler, scootere, biludstyr og campinggrej ind i butikken, og det næste "store" bliver ifølge Bent Jensen maritimt udstyr. Det vil sige, at danskere, som skal have maling og andet til vedligeholdelse af deres både kan få et godt tilbud hos T. Hansen.
Selv vil han helst ikke længere snakke om det, men Bent Jensen tjener også en meget god del af sine penge på fyrværkerisalg. Faktisk kan han på kun to uger op til nytår sælge for årligt omtrent 50 mio. kroner. Det er lidt af en guldgrube, som Bent Jensen har fået fat i - og det skete på ganske tragiske omstændigheder. Faktisk gav det T. Hansen en pludselig fordel, da fyrværkerikatastrofen i Seest i 2004 førte til stramninger af fyrværkerilovgivningen. Pludselig skulle der være langt mere sikkerhed omkring salg. Eksempelvis måtte store mængder fyrværkeri ikke længere opbevares inde i butikken - men derimod ude i en container.
Den strammere lovgivning fik en del mindre butikker - såsom kiosker og malerforretninger - til at opgive fyrværkerisalget, og det efterlod et hul i markedet, som Bent Jensen straks fik øje på - og i dag har han gjort til en god og vigtig del af forretningen.
"Det smarte er, at vi i vinterperioden har god tid til det. For der er der ikke så mange danskere, der ligger under deres biler i indkørslen og mangler reservedele," siger Bent Jensen.
Ironisk nok var det netop den skærpede lovgivning, som Bent Jensen er kommet i karambolage med på det seneste. Først blev han dømt i byretten for ulovligt at have solgt fyrværkeri, som var ompakket. Anklagemyndigheden ankede dommen, men onsdag lød det så i Landsretten, at Bent Jensen og T.Hansens adfærd havde været i strid med lovgivningen. Præcis som byretten også var nået frem til.
Sagen omhandlede salg af et stort parti fyrværkeribatterier, der blev forsynet med nye etiketter. Dermed fremgik det ikke længere, at fyrværkeriet ikke måtte sælges ifølge Sikkerhedsstyrelsen. Samtidig blev T. Hansen-ejeren dømt for at tilsidesætte Sikkerhedsstyrelsens påbud om at trække batterierne tilbage.
I alt takserede Landsretten forseelsen til 60 dages betinget fængsel, og den hævede bødestraffen afsagt i byretten med 50.000 kroner, så den kom til at lyde på i alt 250.000 kroner.
Bent Jensen er ikke enig i , at han og T. Hansen har overtrådt lovgivningen. Dog accepterer han dommen.
"Vi er ikke enige i, at vi har solgt ulovligt fyrværkeri, men vi forholder os til dommen og respekterer den. Men jeg vil gerne nævne, at vi kan konstatere, at to forskellige instanser har to forskellige syn på den. Det er meget teknisk. Men vi har ikke gjort noget ulovligt, og jeg vil gerne understrege, at jeg er glad for, at ingens liv og lemmer er kommet i fare på grund af det fyrværkeri, som vi har solgt. Det er har retten nemlig også fastslået," siger Bent Jensen.
Hvad har sagen lært dig?
"Jeg har lært, at vi skal have 110 procent orden i penalhuset. Det er super, at vi er gode til at eksekvere og få tingene gjort, men når vi har at gøre med et produkt som fyrværkeri, så skal vi have 1000 procent styr på tingene og sikre os, at alt dokumentation er på plads, og at alle regler er overholdt til punkt og prikke," siger Bent Jensen.
Er fyrværkeri stadig en meget vigtig del for jeres forretning og indtjening?
"Ja, det er en vigtig del af forretningen, fordi vores medarbejdere synes det er rigtig sjov at beskæftige sig med. Det giver mange kunder på kort tid. Det er lidt ligesom at kunne sende en ny iPhone på gaden hvert år. Der er meget hype omkring det," siger den nyslåede milliardær.