Fængsel skal omdannes til oplevelsescenter

Oplevelsescenter. Vicekulturdirektør Henning Nørbæk, Horsens Kommune, skal i løbet af to år finde en investor, der vil købe Statsfængslet i Horsens og omdanne det til et oplevelsescenter - et "World of Crime".

Vicekulturdirektør Henning Nør-bæk, Horsens Kommune, arbejder med en ganske usædvanlig opgave. Han skal sælge Statsfængslet i Horsens til en international oplevelsesentreprenør, der er parat til at omdanne fængselskomplekset fra 1853 til et oplevelsescenter - et "World of Crime" - hvor turister kan prøve fængselslivet på egen krop. For eksempel fangeflugt i lagner over muren og gennem en underjordisk tunnel, ophold i en fangecelle ikældt fangedragt, og at få serveret "vand og brød". De primære målgrupper skal være børnefamilier og danske skolebørn som led i en kriminalpræventiv indsats.

Det ventes, at "World of Crime" kan tiltrække 500.000 besøgende om året. I en afstand af tre timers bilkørsel har "World of Crime" et potentielt kundeunderlag på ti millioner mennesker fra Danmark, Nordtyskland og Sydsverige. Hertil kommer, at turistattraktionen kun ligger tre kvarters kørsel fra Billund Lufthavn, der kan levere udenlandske gæster. Placeringen mellem Legoland ved Billund og Den Gamle By i Århus er et yderligere plus for projektet, som Henning Nørbæk er i fuld gang med at finde en investor til.

frist på to årIdéen til et oplevelsescenter er fostret af Horsens Kommune og byens erhvervsorganisationer. De ønsker en femstjernet, international turistattraktion, der er åben året rundt.

Selve Statsfængslet er på cirka 12.000 etagemeter fordelt på fire etager og fire fløje med tårne, spir og blådæmpede tegl på tagene. Derudover er der nogle øvrige bygninger, blandt andet værksteder, hvor fangerne har arbejdet. Grundarealet inden for ringmuren, som investor får med i købet, er på i alt 14.000 kvadratmeter. Prisen for hele herligheden er 36 mio. kr.

Fængslet ejes af Freja Ejendomme, som Staten står bag. Freja Ejendomme har givet initiativtagerne til "World of Crime" to år til at få solgt konceptet og fængslet.

Henning Nørbæk fortæller, at der er identificeret 11 oplevelsesentreprenører, der agerer på den internationale scene.

- Vi er i gang med at rette henvendelse til dem, og jeg har haft det første møde med en interesseret køber, der henvendte sig af sig selv. Vi sender brev ud til alle 11 oplevelsesentreprenører, fortæller Henning Nørbæk.

Han gætter på, at det vil koste omkring 200 mio. kr. at omdanne fængslet til et internationalt oplevelsescenter.

LokalplanHenning Nørbæk håber at få solgt konceptet og fængslet i år. Derefter kan der godt gå et par år, inden renoveringen begynder.

Der skal nemlig først udarbejdes en ny lokalplan, men da kommunen har stor interesse i etablering af en femstjernet turistattraktion, vil lokalplanen næppe volde de store problemer.

Hvis investorerne ønsker det, kan de låne en samling af originale fængselseffekter - i alt næsten 4.000 genstande som bøddeløkser, der har været i brug ved henrettelser, fangers kunst, hjemmelavede våben, flugtredskaber og fangedragter.

Kulturelle begivenhederNormalt arbejder Henning Nørbæk, 55 år, med kulturelle begivenheder som Middelalderfestival, en klassisk musikfestival og en årlig børneteaterfestival med 50 teatertrupper, der spiller 200 forstillinger for indkøbere fra ind- og udland og for lokale børn og voksne.

I sommer var han med til at sørge for, at logistikken og byens faciliteter uden for hegnet fungerede ved koncerterne med Madonna og The Rolling Stones.