Facebooks topkvinde forærer pengene væk

Sheryl Sandberg lægger omkring 700 millioner kroner i fond for at støtte kvinders rettigheder og bistå familier i sorg.

Foto: RUBEN SPRICH. Sheryl Sandberg har i mange år arbejdet for kvinders rettigheder og mistede sidste år sin mand. Nu bruger hun af sin Facebook-formue til at støtte begge formåk. Arkivfoto: Ruben Sprich, Reuters
Læs mere
Fold sammen

Der er efterhånden gået mode i, at rigmænd og -kvinder donerer anselige summer af deres formue til godgørende formål. Nu stiller Facebooks topkvinde sig ind i rækken.

Den 47-årige Sheryl Sandberg, der er ansvarlige for den daglige drift af verdens største, sociale netværk, har besluttet at give 100 millioner dollars - omkring 700 millioner kroner - til sin egen fond, som skal støtte kvinders rettigheder og bistå familier i sorg, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Sheryl Sandberg er ifølge det amerikanske magasin Forbes god for en personlig formue på 1,37 milliarder dollars. Hun er nummer syv på listen over verdens mest magtfulde kvinder.

Mistede sin mand sidste år

Sheryl Sandberg har arbejdet som daglig ansvarlig i Facebook siden 2008. I hendes tid er værdien af Facebook vokset 66 gange. Hun skrev i 2013 bogen »Lean In«, som har fokus på at hjælpe kvinder på arbejdspladsen, og er i øjeblikket i gang med en ny bog, »Option B«, som handler om, hvordan man håndterer sorgen efter at have mistet nogen, der står én nær. Sheryl Sandberg mistede i 2015 selv sin mand, topchefen for SurveyMonkey, Dave Goldberg, som kun blev 47 år.

Hun overflyttede i denne uge 880.000 af sine egne klasse A-aktier i Facebook til sin Sheryl Sandberg & Dave Goldberg Family Fund.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg har sammen med sin kone Priscilla Chan lovet at bruge 99 procenter af deres Facebook-ejerskab til velgørende formål og til at investere i virksomheder, der udvider adgangen til nye muligheder.

Opfordring til at give penge

Bill Gates, der var medstifter af og gennem mange år topchef for softwaregiganten Microsoft, bruger også sammen med sin kone af sin formue i deres fælles fond, Bill & Melinda Gates Foundation. Bill Gates er verdens rigeste mand.

Også Apples topchef, Tim Cook, vil forære alle sine penge væk. Selv om han står i spidsen for verdens mest værdifulde selskab, er han ikke selv på listen over hverken verdens eller USAs rigeste. Han har en anslået formue på 785 millioner dollars eller 5,35 milliarder kroner. Også IT-rigmanden og Oracle-stifteren Larry Ellison, som er god for 49,6 milliarder dollars, øser af sine penge. I maj 2016 gav han således 200 millioner dollars til University of Southern Californias center for kræftforskning og -behandling.

Finansmilliardæren og investeringsoraklet Warren Buffett opfordrede sidste år alle de meget rige til at give mindst halvdelen af deres formue væk til velgørende formål.