Facebooks plageånd er klar til kamp igen: Massesøgsmål skal for EU-Domstolen

Manden, der fik dataudvekslingsaftalen mellem EU og USA skudt i sænk, kræver nu erstatning på vegne af 25.000 andre for ulovlig overførsel af personlige data.

Max Schrems' sag mod Facebook førte sidste år til en ændring af EUs aftale med USA om overførsel af data. Nu kræver han erstatning på vegne af 25.000 andre Facebook-brugere. Arkivfoto: Joe Klamar, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR

Den østrigste højesteret overlader det nu til Europas øverste domstol at afgøre, om en jurastuderendes højtprofileret sag mod Facebook for at overføre personlige data til USA kan betragtes som et massesøgsmål på vegne af også 25.000 andre.

Østrigeren Max Schrems' oprindelige sag mod Facebook førte for et år siden til, at EU-Domstolen i Luxembourg underkendte den dengang 15 år gamle dataudvekslingsaftale mellem EU og USA som værende for hullet og usikker for brugerne og deres personlige data, der ikke var ordentligt nok beskyttet mod amerikansk spionage, og derfor krævede opstramninger.

Facebook: Han er aktivist

Max Schrems anlagde i 2014 sagen mod Facebook på vegne af 25.000 mennesker med anklagen om, at Facebook ulovligt havde overført hans personlige data til sine servere i USA. Dermed var de ikke længere underlagt den skrappere, europæiske databeskyttelse. Sagen har siden været behandlet ved såvel landsretten i Wien, overlandsretten og nu den østrigske højesteret, Oberste Gerichtshof, der har sendt den videre til EU-Domstollen for at få det principielle spørgsmål afklaret.

Facebook mener ifølge den britiske finansavis Financial Times ikke, at det østrigske retssystem har myndighed til at afgøre sagen, eftersom Facebooks europæiske hovedkontor ligger i Irland. Samtidig ser Facebook Max Schrems som aktivist og ikke som almindelig bruger, hvorfor han - ifølge Facebook - ikke kan repræsentere andre brugere.

Max Schrems har stiftet organisationen »Europe v Facebook« (Europa mod Facebook).

Kræver 3.700 kroner i erstatning pr. bruger

EU-Domstolen skal nu afgøre, om et massesøgsmål er foreneligt med europæisk ret. Max Schrems' advokat, Wolfram Proksch, siger i en udtalelse, at »kernen er, om forbrugere skal føre tusinder af parallelle enkeltsager foran tusinder af dommere i hundreder af retter i mange forskellige lande, eller om man kan samle det i en sag«.

Max Schrems kræver 500 euro eller 3.700 kroner i erstatning til hver af de 25.000 medklagere, skriver det østrigske dagblad Der Standard.

EU-Domstolens grundskydning af dataudvekslingsaftalen »Safe Harbour« førte i begyndelsen af året til, at EU og USA indgik en ny og strammere aftale, kaldet »Privacy Shield« (Privatlivsskjoldsbeskyttelse). De europæiske datatilsyn har krævet yderligere opstramninger, og det anses for givet, at den nye aftale vil blive indbragt for EU-Domstolen til fornyet granskning.