Facebooks ansatte kaldt til krisemøde

De ansatte får mulighed for at stille spørgsmål til sagen om personlige oplysninger i forkerte hænder, som barberede 37 milliarder dollar af Facebook.

Facebook har indkaldt sine ansatte til orienteringsmøde tirsdag eftermiddag dansk tid. Arkivfoto: Toby Melville, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook har indkaldt samtlige ansatte til krisemøde oven på afsløringer af, hvordan et analysefirma har masseindsamlet oplysninger om 50 millioner Facebook-brugere. Det sker, samtidig med at de britiske myndigheder afventer en dommerkendelse til at kunne ransage analysefirmaet.

De 25.100 ansatte har ifølge teknologinetstedet The Verge fået intern indkaldelse til mødet, som skal holdes i dag klokken 18 dansk tid, hvilket er klokken 10 lokal tid i San Francisco. Det bliver ikke topchef og stifter Mark Zuckerberg men derimod Facebooks juridiske vicedirektør, Paul Grewal, som skal lede mødet, hvor de ansatte får mulighed for at stille spørgsmål til sagen.

Kostede 37 milliarder dollar

Facebook mistede 37 milliarder dollar i værdi på børsen, efter at det amerikanske dagblad New York Times og det britiske The Guardian afslørede, hvordan det britiske analysefirma Cambridge Analytica for fire år siden, i 2014, skaffede sig uautoriseret adgang til oplysninger om flere end 50 millioner Facebook-brugere. Dem fik de, da den russiskfødte Aleksandr Kogan byggede en Facebook-app med en psykologisk test, som omkring 250.000 hentede og installerede mod at få et mindre beløb for det.

Men appen ikke alene indsamlede folks egne data, den hentede også fra alle de deltagendes venner, vel at mærke uden at disse var informeret om, at det skete. Disse oplysninger købte Cambridge Analytica, som har forsvaret sig med, at det af brugerbetingelserne fremgik, hvad man gav tilladelse til, og hævder, at de indsamlede data ikke blev brugt.

Facebook har meldt ud, at der ikke er tale om hacking, fordi folk netop selv har givet tilladelse til det. Facebook er dog blevet voldsomt kritiseret for ikke at have reageret, da det stod klart for selskabet, hvad der foregik. Facebook er en børsnoteret virksomhed, som tjener sine penge på at indsamle særdeles detaljerede oplysninger om sine nu 1,4 milliarder daglige brugere, heraf de 277 millioner i Europa, og udnytte denne detaljerede viden til at sælge særdeles målrettede annoncer.

Sikkerhedschef går – ransagning forberedes

De oplysninger, som Cambridge Analytica indsamlede, blev tilbudt Donald Trumps præsidentvalgkampagne.

Afsløringen fik mandag Facebooks sikkerhedschef, Alex Stamos, til at vælge at træde tilbage, hvilket ventes at ske til august. Desuden styrtdykkede Facebooks aktiekurs med omkring ti procent, og de amerikanske politikere har krævet nye indgreb mod Facebook, der alene i de tre måneder op til jul omsatte for 12,9 milliarder dollar og havde et overskud på 3,25 milliarder dollar.

Krisemødet tirsdag er programsat til at vare en halv time. 23. marts holdes det ugentlige medarbejdermøde, hvor Mark Zuckerberg ventes at ville være til stede.

Det britiske datatilsyn har bedt om at få en dommerkendelse, så det kan ransage Cambridge Analyticas kontor. Det sker for at undersøge, om Facebook gjorde nok for at beskytte folks data.

Facebook hævder at være blevet informeret om, at de indsamlede data var blevet slettet. Facebook har lukket adgangen for både Cambridge Analytica og det selskab, som Aleksandr Kogan kom fra, Strategic Communication Laboritories, der både er leverandør til myndigheder og forsvaret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Datatilsynet har lige nu mulighed for at udstede bøder på op til 500.000 pund eller 4,2 millioner kroner, men når nye og fælles databeskyttelsesregler for hele EU træder i kraft 25. maj, kan der vanke bøder på op til fire procent af en virksomheds globale årsomsætning.