Facebook vil stække Zuckerbergs magt

Mark Zuckerberg har et stramt greb om Facebook gennem sine særlige aktier, men det skal ændres nu.

Mark Zuckerbergs magt over Facebook skal ændres, så han ikke kan bestemme alt, hvis forlader selskabet. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM

Facebook gør sig klar til, at stifter og topchef Mark Zuckerberg forlader verdens største, sociale medie.

Bestyrelsen i det børsnoterede, amerikanske selskab med lige over en milliard daglige brugere har til generalforsamlingen 20. juni foreslået, at den 32-årige Mark Zuckerberg, der er blevet mangemilliardær på sin ide, ikke skal bevare sit stemmeflertal, hvis han på et tidspunkt beslutter sig for at forlade ledelsen. Det skal sikre, at en fremtidig topchef i Facebook har frie hænder til at styre forretningen.

Har fuld kontrol i dag

Mark Zuckerberg, som stiftede Facebook i 2004, ejer omkring fire millioner klasse A-aktier og omkring 419 millioner klasse B-aktier, hvorved han sidder på omkring 53,8 procent af aktionærernes stemmer og 14,8 procent af aktierne målt på værdi.

Bestyrelsen foreslår, at Mark Zuckerbergs klasse B-aktier bliver konverteret til klasse A-aktier, den dag han ikke længere er leder. Lige nu har Mark Zuckerberg lov til at besidde klasse B-aktier og have flertallet af stemmer, også hvis han skulle forlade Facebook helt. Han kan ligeledes overdrage sine klasse B-aktier og dermed stemmemajoriteten til sine efterkommere, når han måtte dø, så de får kontrollen over selskabet.

»Disse nye bestemmelser sikrer, at vi ikke står med et selskab, som er kontrolleret af stifteren, efter at vi ophører med at være et stifterledet selskab,« skriver bestyrelsen i sit forslag.

Friere hænder fremover

Hvis generalforsamlingen siger god for forslaget, vil bestyrelsen fremover helt frit kunne vælge den bedste afløser som topchef uden at skulle skele til Zuckerberg-familien. Og skulle den ønske at smide Zuckerberg ud, vil den lettere kunne finde en ny topchef.

Mark Zuckerberg selv har tidligere meddelt, at han i løbet af de næste tre år agter at forære for omkring en milliard dollars aktier i Facebook væk til godgørende formål, uden at han dog dermed mister kontrollen med selskabet.

Facebook omsatte i januar-marts i år for 5,38 milliarder dollars og havde et overskud på 1,51 milliarder dollars.

82 procent af annonceomsætningen kommer fra, at Facebook bruges på mobiltelefoner og tavle-PCer.