Facebook vil koble sig direkte til din hjerne

Verdens største, sociale netværk arbejder på at kunne aflæse folks tanker direkte, så man vil kunne skrive beskeder langt hurtigere end ved enten at taste eller indtale dem.

»Hvad nu hvis man kunne skrive direkte fra hjernen?« spurgte Regina Dugan, som leder Facebooks hemmelige forskningsafdeling, der nu arbejder med netop dette, så man ikke skal bruge hverken stemme eller fingre, når man vil skrive en besked. Foto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1,23 milliarder mennesker har dagligt Facebook på hjernen. Nu skal de også have Facebook i hjernen.

Facebook bekræftede onsdag, at en hemmelig afdeling af det børsnoterede selskab i hovedkvarteret i Californien gennem flere måneder har eksperimenteret med teknologi, som skal kunne aflæse folks hjerner. Det skal gøre det muligt for Facebook-brugerne at kommunikere med tankekraft, fordi man kan betjene computere direkte fra hjernen.

100 ord i minuttet direkte fra hjernen

Lederen af den hemmelige Building 8-afdeling, Regina Dugan, fortalte på Facebooks udviklerkonference i San José i USA onsdag, at målet er, at tanketeknologien - som Facebook selv omtaler som »stum tale«-software - skal gøre det muligt for folk at indtaste 100 ord i minuttet uden selv at skulle til tasterne. Det er ifølge hende fem gange hurtigere, end man kan skrive på sin smartphone. Og det vil ikke slutte her.

Regina Dugan kom til Facebook fra konkurrenten Google for et år siden og fik til opgave at udvikle »dristig videnskab«. Hun har før da arbejdet i den amerikanske regeringens afdeling for avanceret forsvarsforskning, DARPA, som var med til at udtænke dagens Internet. Mark Zuckerberg har tidligere beskrevet telepati som »den ultimative kommunikationsteknologi« uden dog at komme nærmere ind på, hvad han og Facebook mente med det. Nu afslører Facebook så, at det handler om »optiske nervebilledsystemer«, som skal gøre det muligt at indtaste ord udelukkende med hjernekraft.

»Det lyder umuligt, men det er tættere på, end man tror,« fortalte Regina Dugan, om end hun slog fast, at »vi taler ikke om at afkode alle ens tanker«, for dem har Facebook ingen ret til at kende, sagde hun.

»Man har mange tanker. Man vælger selv at dele nogle af dem. Vi taler om at afkode disse ord,« forklarede hun og nævnte, at teknologien også vil kunne hjælpe handicappede.

Masseproduktion af hjernemålere

Hvis man kan få omsat sine tanker til skrift på ganske kort tid, vil man kunne sende SMS-tekstbeskeder og e-mails på et øjeblik, sagde hun.

Den store udfordring ved at læse tanker er ifølge hende at udvikle målere, der ikke skal indopereres, men som alligevel kan opfange og aflæse hjernebølger uden at blive forstyrret.

Ifølge Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg er meningen at udtænke en eller anden form for teknologi, som man kan have på sig, ligesom et ur, og som kan sælges i store mængder.

»Vores hjerne producerer hvert sekund lige så mange data, som der skal til for at streame fire HD-film. Problemet er, at den bedste måde, som vi får oplysninger ud til verden på - nemlig tale -, kun kan overføre samme mængde af data som på et modem fra 1980erne,« siger han.

Huden skal også kunne lytte

Hjerneteknologien er kun begyndelsen på, hvad Facebook arbejder på. I fremtiden vil folk nok også kunne dele deres tanker direkte på tværs af sprogbarrierer.

Facebook eksperimenterer nemlig også med at gøre det muligt at »lytte« gennem huden. Ligesom Braille-blindskriftsystemet vil Facebooks system bruge trykpunkter på huden til at overføre oplysninger.

»En dag, som ikke ligger så langt væk, vil det kunne blive muligt for mig at tænke på mandarinkinesisk, og du vil straks føle det på spansk,« forklarede Regina Dugan.

Facebook havde ved udgangen af december 2016 i alt 1,23 milliarder daglige brugere, heraf de 262 millioner i Europa. Facebook er en børsnoteret virksomhed. Omsætningen i oktober-december 2016 var på 8,8 milliarder dollars, overskuddet på 3,56 milliarder dollars. 84 procent af indtægterne kommer fra annoncer.