»Facebook tramper på privatlivets fred«

Voldsom kritik fra belgisk datamyndighed, som også advarer alle uden Facebook-konto.

Den amerikanske, børsnoterede virksomhed Facebook får kraftig kritik for sin massive indsamling af data om folk - også om dem, der slet ikke bruger Facebook. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook tramper på den europæiske privatlivsbeskyttelse, og alle bør installere software, der kan beskytte dem mod Facebooks sporingssystemer - også selv om man slet ikke har en Facebook-konto.

Så klart melder den belgiske kommission til beskyttelse af privatlivets fred, CPVP/CBPL, ud, skriver nyhedsbureauet Reuters. Kommissionen, der er nedsat af det belgiske parlament, arbejder tæt sammen med tyske, hollandske, franske og spanske tilsvarende organisationer.

Tilladelse til hvad som helst

»Facebook tramper på europæiske og belgiske love om privatlivets fred,« skriver organisationen i en rapport, som blev offentliggjort fredag. »Den tilgængelige information er uklar og giver faktisk tilladelse til hvad som helst,« hedder det om Facebooks dataindsamling.

Rapporten kommer efter langvarige forundersøgelser, og CPVP/CBPL har en næste rapport på vej senere i år. CPVP/CBPL har mulighed for at tildele Facebook bøder, sådan som også flere andre landes datatilsyn har truet med.

»Den måde, som Facebook håner både sine brugere og alle internetbrugere på, kræver handling,« sagde præsidenten for kommissionen, Willem Debeuckelaere, ifølge Wall Street Journal med henvisning til, at selv folk, der ikke har en Facebook-konto, får registreret deres færden på nettet af det amerikanske, børsnoterede firma.

EU strammer grebet

Facebook er - som også andre store internationale IT-selskaber - i stadig kraftigere søgelys i Europa, hvor debatten om misbrug af personlige oplysninger tager til, samtidig med at de 28 EU-lande arbejder på at stramme databeskyttelsen betydeligt og indføre betragtelige bøder for overtrædelse.

Facebook, som har 1,4 milliarder brugere, er berygtet for sit meget dybe og personlige kendskab til sine brugere, fordi folk lægger ofte meget personlige oplysninger på Facebook. Samtidig sporer Facebook folks færden ned i detaljen for at kunne sammenstykke et meget detaljeret billede af brugerne, hvilket kan bruges til målrettede annoncer.

Oveni er Facebook i EUs søgelys, fordi selskabet - i lighed med andre internationale selskaber - har placeret sit europæiske hovedsæde i Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i de øvrige EU-lande. Det er derfor som udgangspunkt det irske datatilsyn, som skal føre opsyn med Facebook og de klager, som kommer, over overtrædelse af privatlivets fred.

Folk skal give tilladelse først

Facebook siger i en udtalelse, at selskabet følger de europæiske databeskyttelseslove og derfor ikke forstår den belgiske kritik.

»Vi arbejder hårdt på at sikre, at folk har kontrol over, hvad de deler og med hvem,« hedder det.

Den belgiske datamyndighed har ikke kunnet få Facebook til i detaljer at beskrive, hvordan de indsamlede data anvendes. CPVP/CBPL fremhæver problemet med tilføjelsesprogrammer på netsteder som Facebooks »Synes om«-knap, der også påvirker dem, der slet ikke har en Facebook-konto.

Kommissionen har bedt Facebook om at standse indsamlingen af brugerdata gennem brug af cookier - små tekststumper, som bruges til at identificere folk og deres færden - og tilføjelsesprogrammer, medmindre man forinden har fået folks godkendelse af det.