Facebook-stifter giver milliardformue til at bekæmpe sygdomme

Mark Zuckerberg og hans kone vil bidrage til, at ny forskning og ny teknologi kan gå hånd i hånd mod alvorlige sygdomme.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg og hans kone Priscilla Chan omfavner hinanden efter at have fremlagt, at de skyder et milliardbeløb i at bekæmpe alvorlige sygdomme. Foto: Beck Diefenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen mod alle slags sygdomme får et klækkeligt tilskud, efter at Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg sammen med sin kone Priscilla Chan har besluttet at bruge tre milliarder dollars eller 20 milliarder kroner over de næste ti år.

Parret meddelte onsdag i San Francisco, at pengene i Chan Zuckerberg Initiative skal bruges til »at kurere, forebygge eller få styr på alle sygdomme i vores børns levetid«, altså inden udgangen af dette århundrede. Pengene skal hjælpe forskere med at udvikle og bruge værktøjer som kunstig intelligens og monitorering af blodet til at behandle sygdomme.

Fokus vil ligge på de største, dødbringende sygdomme som hjertesygdomme, kræft, smitsomme sygdomme og neurologiske sygdomme.

Videnskabelige gennembrud skal sikres

»I dag er bare fire slags sygdomme årsag til flertallet af dødsfald,« fastslog Mark Zuckerberg ved præsentationen.

Blandt de største investeringer bliver 600 millioner dollars til et biovidenskabeligt forskningscenter, Biohub, i San Francisco, som skal udvikle en chip, der kan diagnosticere sygdomme. Desuden skal der udvikles måder at overvåge blodstrømninger og til at kortlægge kroppens celletyper i et celleatlas. Biohub-projektet skal sortere under University of California i San Francisco.

»Gennem videnskabshistorien er de fleste store, videnskabelige gennembrud sket som følge af nye værktøjer og teknologier, der gør det muligt at betragte tingene på nye måder. Teleskopet hjalp os til at forstå astronomi og universet, mikroskopet hjalp os til at forstå celler og bakterier, så vi kunne udvikle behandlinger for smitsomme sygdomme, mens DNA-kortlægning hjælper os med at bekæmpe kræft og genetiske fejl,« sagde Mark Zuckerberg.

Milliardformue i Facebook skydes i fond

Chan Zuckerberg Initiative blev stiftet, da han og Priscilla Chan fik deres første datter i december 2015. Parret har dedikeret 99 procent af deres Facebook-aktier - lige nu med en værdi på 45 milliarder dollars - til fonden, som støtter velgørende formål og investerer i andre initiativer, som skal kaste overskud af sig.

Præsentationen af det nye initiativ blev overværet af blandt andre Microsoft-medstifter Bill Gates, som selv sammen med sin kone Melinda donerer penge til bekæmpelse af farlige sygdomme verden over. Også San Franciscos borgmester, Ed Lee, var blandt publikum.

Bill Gates kaldte fra scenen initiativet »meget modigt og ambitiøst« men tilføjede, at »vi har desparat brug for videnskaben«.