Facebook slipper noget af datakontrollen efter barsk EU-stramning

Ny og samlet overbliksfunktion skal give Facebook-brugerne bedre kontrol med, hvilke af deres personlige data der går videre til andre.

Sheryl Sandberg, øverst ansvarlige for Facebooks daglige drift, lover brugerne bedre kontrol over deres data som følge af EUs opstramninger af databeskyttelseslovgivningen. Arkivfoto: Yves Herman, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Stramningen af EUs databeskyttelsesregler med store bøder i udsigt fra maj  i år betyder, at Facebook vil gøre det lettere for sine to milliarder månedlige brugere at forholde sig til, hvilke personlige oplysninger de ønsker at dele med andre - og med Facebook.

Det siger Facebooks daglige topchef, Sheryl Sandberg, ifølge det britiske dagblad The Guardian. Hun lover, at Facebook-brugere får et nyt sæt værktøjer til rådighed, som gør det muligt at træffe oplyste beslutninger.

»Vi ruller et nyt privatlivscenter ud globalt, som vil samle alle grundlæggende indstillinger for privatlivets fred i Facebook ét sted og dermed gøre det langt lettere for folk at styre deres data,« sagde Sheryl Sandberg ved en Facebook-præsentation i Bruxelles i Belgien.

Nye, skrappe krav fra 25. maj

Hun henviste til de stramninger, som EU nu indfører i sin såkaldte »Generelle forordning om databeskyttelse« (GDPR), som træder i kraft i samtlige EU-lande 25. maj. De fælles nye og strammere databeskyttelsesregler skal sikre privatlivets fred bedre og betyder, at alle, der vil samle data sammen, skal have oplyst tilsagn fra folk. De skal altså selv sige ja til, præcis hvilke data der må samles ind og gemmes, ligesom de har krav på at kunne få udleveret en kopi af de personlige data om dem selv, som gemmes af en organisation eller virksomhed. Reglerne betyder også, at virksomheder og organisationer, der overtræder den skrappere beskyttelse, står til langt større bøder end i dag - op til 20 millioner euro eller fire procent af et helt års omsætning. For Facebooks vedkommende ville maksimumstraffen således blive på 1,1 milliarder dollars eller 6,7 milliarder kroner.

Samtidig skal alle virksomheder og organisationer udpege en dataansvarlig, som skal sikre, at reglerne overholdes, og der er krav om, at alle tilfælde af dataindbrud og hackerangreb senest 72 timer senere skal meddele de berørte, at deres data kan være i fare.

I tysk vridemaskine

»Vores apps har længe haft fokus på at give folk gennemsigtighed og kontrol, og dette giver os et meget godt grundlag for at imødekomme alle krav i den generelle forordning om databeskyttelse og anspore os til fortsat at investere i produkter og uddannelsesværktøjer, som beskytter privatlivets fred,« sagde Sheryl Sandberg.

Facebook, som er børsnoteret i USA, har lidt over to milliarder månedlige, aktive brugere, heraf de 364 millioner i Europa, og er ligesom Google notorisk berygtet for massiv indsamling af oplysninger om brugerne. Deres mange nettjenester er gratis at bruge, hvilket tiltrækker milliarder af brugere, som til gengæld betaler med personlige oplysninger og informationer om deres brug af og færden på nettet. Oplysningerne sætter giganterne i stand til at målrette annoncer særdeles detaljeret, hvilket er deres indtægtsgrundlag.

Så sent som fem dage før jul fastslog de tyske konkurrencemyndigheder i Bundeskartellamt, at Facebook har misbrugt sin dominerende markedsstilling ved at indsamle massevis af data om sine brugere, uden at de er klar over det. EU og de 28 landes datatilsyn har flere sager kørende mod Facebook.