Facebook-sag om private data skal for EU-Domstolen

Irlands højesteret lader EU-Domstolen afgøre, om overførsel af europæeres private data til USA skal stoppes, fordi der er for stor risiko for amerikansk spionage.

Østrigske Max Schrems' sag mod Facebook førte til, at EU-Domstolen grundskød en 15 år gammel dataudvekslingsaftale mellem EU og USA. Men også den nye aftale rummer usikkerhed om, hvorvidt europæeres data er tilstrækkeligt beskyttet i USA, og det skal EU-Domstolen nu se på. Arkivfoto: Christian Bruna, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN BRUNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den irske højesteret overlader det til EU-Domstolen at beslutte, om den måde, som især store internetfirmaer som Facebook, Apple og Google overfører europæeres data til USA på, skal forbydes.

Højesteret i Dublin valgte tirsdag af sende spørgsmålet videre til EUs højeste, juridiske myndighed for at få vurderet, om en særlig aftale mellem EU og USA yder tilstrækkelig beskyttelse af folks privatliv i forhold til amerikansk overvågning, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Risiko for overvågning var for stor

Dermed sættes den store aftale, som EU og USA med truslen om store bøder fra de europæiske datatilsyn for halvandet år siden forhandlede på plads, igen under pres. Den blev netop til, fordi EU-Domstolen havde underkendt en tidligere aftale fra 2000, som gjorde det muligt for især amerikanske virksomheder alligevel at overføre data fra Europa, selv om USA ikke betragtes som et datasikkert land. Den såkaldte »Safe Harbour«-aftale, hvor virksomheder skrev under på at ville passe ekstra godt på folks personlige data, var i praksis ikke god nok, fastslog EU-Domstolen oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer i 2013 af omfattende, amerikansk overvågning og spionage.

Men nu skal afløseren, kaldet »Privacy Shield« (Privatlivsskjold), også granskes af EU-Domstolen, siger den irske højesteret. Sagen er en fortsættelse af den gamle retssag, som en østrigsk studerende havde anlagt mod Facebook for - mod hans vilje - at have overført hans data til servere, der fysisk stod i USA.

Facebooks europæiske hovedkontor ligger i Irland, og det er derfor det irske datatilsyn, der skal sikre, at alt går korrekt til.

Dommer: Der mangler effektive muligheder for at gribe ind

Højesteretsdommer Caroline Costello siger i sin afgørelse tirsdag, at datatilsynet »har rejst velbegrundede bekymringer over, at der mangler effektive muligheder for at gribe ind« i den amerikanske lovgivning.

Med den nye privatlivsaftale skal USA oprette en særlig ombudsmand, som europæere, der føler sig misbrugt, kan klage til. Men dommeren slår nu fast, at det ikke er tilstrækkeligt til at fjerne bekymringerne.

Dataaftalen er altafgørende for, at giganter som Facebook, Apple, Google, Microsoft m.fl. kan arbejde, også selv om de i stigende omfang bygger datacentre i Europa for på den måde at kunne gemme de milliarder af oplysninger, som vi hver eneste dag sender og modtager, på europæisk grund og dermed under den strengere, europæiske lovgivning.

Vil skabe gigantiske problemer

Det menes, at tusinder af virksomheder har tilsluttet sig privatlivsskjoldsaftalen for at kunne fortsætte med at lagre data i USA. Skulle EU-Domstolen kende det ulovligt, vil det skabe gigantiske problemer for giganterne. Men også virksomheder i Europa, som bruger amerikanske systemer, hvor data automatisk lagres i USA, f.eks. i løn- og personalesystemer men også kreditkortoplysninger og hotelbookninger, vil få svære vanskeligheder.

Max Schrems, som anlagde den oprindelige sag, siger dog i en kommentar, at han ikke forventer, at EU-Domstolen vil forbyde overførslen, men at han ser frem til, at EU og USA endelig bliver tvunget til at gøre det krystalklart, hvilke krav der skal opfyldes.