Facebook på vej med gennemgribende forandringer: Venner og familie skal komme før medier og virksomheder

Algoritmen, der styrer, hvad du ser, når du logger på Facebook, får en ordentlig overhaling. Fremover vil du se flere opslag fra venner og familie, og færre fra officielle kanaler.

Arkivfoto: Mark Zuckerberg annoncerer torsdag aften en overhaling af algoritmen, der styrer nyhedsstrømmen som du og jeg ser, når vi åbner Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA M. DAVEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tech-giganten Facebook har torsdag annonceret planer om »store forandringer« i sidens nyhedsstrøm - det, du ser, når du logger på det social medie.

Ændringerne vil betyde, at opslag fra venner og familie vil blive prioriteret højere end hidtil. Det vil gå ud over indhold fra mere officielle kanaler som nyhedsmedier, brands og virksomheder, siger Facebook-topchef Mark Zuckerberg. Fremover skal indhold prioriteres efter, om det skaber »meningsfulde interaktioner« mellem mennesker.

Samtidig vil ændringerne ifølge Mark Zuckerberg betyde, at mængden af tid hver enkelt bruger på Facebook vil falde.

»Men jeg forventer også, at den tid I bruger på Facebook, vil blive mere værdifuld,« skriver Zuckerberg i et opslag på sin Facebook-side direkte henvendt til brugerne.

Han skriver, at forskning har vist, at når vi bruger sociale medier til at skabe forbindelse til andre mennesker, er det godt for helbredet. Men passivt at læse artikler eller se videoer kan være mindre godt, lyder det fra topchefen.

»På den baggrund laver vi en stor forandring i, hvordan vi bygger Facebook. Jeg ændrer vores produktholds mål fra at fokusere på at hjælpe jer med at finde relevant indhold, til at hjælpe dig med at have mere meningsfulde sociale interaktioner,« skriver han.

Udmeldingen om, at hver enkelt bruger nu vil skære ned i mængden af tid på Facebook, kommer i kølvandet på pres fra investorer om netop det. Mandag ville Apple-investorer have tech-giganten til at bekæmpe børns mobilafhængighed, og torsdag meldte en stor amerikansk pensionsfond sig på banen med et aktionærforslag for at få Facebook til at gøre noget ved uhensigtsmæssigt indhold på Facebook og Twitter - herunder Fake News, hadefulde kommentarer og sexchikane.

Zuckerberg har i gennem den seneste tid lagt op til de store ændringer. I et blog-opslag i december om de såkaldte »Hard questions«, blev ordlyden »meningsfulde interaktioner« brugt syv gange.

Tech-giganten har ifølge Financial Times også planer om at afsløre ændringer, der vil fjerne clickbait og indhold fra det, som Facebook beslutter er nyhedsudgivere af lav kvalitet.

»Zuckerberg har endelig opdaget, at ikke alle nyheder er lige gode,« siger en udgiver ifølge Financial Times.

Opdateringerne kommer på et tidspunkt, hvor flere nyhedsmedier har slået sig stort op på at nå bredt ud via Facebook. Nye medier som Buzzfeed er eksploderet med Facebook som sin primære kilde til brugere, mens også traditionelle medier i stigende grad bruger mange kræfter på at slå igennem på det sociale medie.

Algoritmen er den centrale kode, der beslutter, hvordan de uendelige mængder af opslag bliver prioriteret hos den enkelte, så et lille udsnit havner på din Facebook-forside.

Statistikkerne fortæller tydeligt, hvorfor algoritmens magt er så enorm. Der er knap to milliarder månedlige Facebook-brugere verden over, og tallet stiger hver eneste dag. Mere end én milliard mennesker bruger Facebook på mobilen hver eneste dag.

I Danmark er billedet det samme. 62 procent af danskerne bruger Facebook dagligt, og der er 3,4 millioner brugere på siden månedligt. Og om muligt endnu mere afgørende: Hver anden dansker får hovedparten af sine nyheder via det sociale medie.

Nu vil danskerne altså i stigende grad se opslag fra venner og familie - og i mindre grad fra medier, virksomheder og brands.