Facebook indrømmer: 61 firmaer fik særadgang til brugerdata

Stik mod tidligere udmeldinger gav Facebook store virksomheder adgang til fortsat at høste data om Facebook-brugere og deres venner, selv om der var blokeret for det.

Stik mod tidligere udmeldinger gav Facebook store virksomheder adgang til fortsat at høste data om Facebook-brugere og deres venner, selv om der var blokeret for det. Facebook spærrede ikke i 2014, sådan som firmaet sagde, helt for adgangen til, at virksomheder kunne tilgå folks Facebook-oplysninger i baggrunden. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Facebook gav 61 virksomheder - heriblandt Spotify, Snap, Nissan, Nike og den tidligere danske løbeapplikation Endomondo - særlig adgang til brugerdata, efter at der var blevet blokeret bredere for præcis sådan en adgang.

Det fremgår af et 747 sider langt, skriftligt svar, som Facebook har givet til den amerikanske kongres som led i de igangværende undersøgelser af selskabet, og det er stik imod, hvad Facebook tidligere har forklaret om, at adgangen blev lukket i 2014.

Fik seks måneders ekstra adgang

Virksomhederne fik adgang til brugernes offentlige profiler såvel som visse data fra deres venner. Appudviklerne kunne blandt andet få folks navne, køn, fødselsdag, bopæl, billeder og oplysninger om, hvilke sider de synes om.

60 af de 61 virksomheder, som også tæller Snap, Panasonic, Oracle og UPS, fik gennem ekstra seks måneder lov til fortsat at have adgang til folks data, selv om Facebook i april 2014 generelt lukkede for muligheden som led i en stramning, der ville gælde et år senere, fra maj 2015. Facebook brød derved sine egne regler, som krævede, at nye apps skulle gennemgå en godkendelsesproces og blev forhindret i at tilgå venners data uden godkendelse.

Det fremgår ikke af det skriftlige svar, hvorfor disse virksomheder fortsat havde adgang til folks Facebook-data.

Facebook, som er en børsnoteret virksomhed, der lever af at sælge annoncer på baggrund af de mange personlige oplysninger, som folk frivilligt lægger ind på Facebook, er i politisk modvind oven på en større dataskandale. Det britiske analysefirma Cambridge Analytica havde gennem en app i smug skaffet sig adgang til 87 millioner Facebook-brugeres data, heriblandt 41.000 danskeres, og Facebook stoppede det ikke, selv om Facebook vidste, at det fandt sted.

Apple, Amazon og Huawei havde også udvidet adgang

Skandalen har fået myndigheder i såvel USA som Europa til at presse Facebook for at få bedre indblik i, hvordan forretningsgangene er i selskabet.

Den nordiske storbank Nordea har droppet sine investeringer i Facebook som følge af skandalen.

En belgisk IT-sikkerhedsforsker afslørede i sidste uge, at op mod 120 millioner Facebook-brugeres data i årevis er blevet lækket af en række populære quizzer, som man bruger sit Facebook-logon til at få adgang til.

Det er for nylig kommet frem, at Facebook har givet 52 andre hardware- og softwarefirmaer - heriblandt Apple, Amazon og Huawei - særlige muligheder for at integrere »Facebook og Facebook-funktioner«, som det hedder, i deres udstyr og tjenester. Dette indbefatter adgangen til basale oplysninger om Facebook-brugerne og skal angiveligt være sket for at sikre en bedre Facebook-oplevelse, når man bruger udstyret.

I april i år begyndte Facebook som følge af det store pres at lukke for adgangen igen. 38 af 52 produkter er ifølge Facebook selv nu blevet lukket.

Facebook meldt for manipulation

EUs stramninger af databeskyttelsesreglerne, den såkaldte Persondataforordning (på engelsk forkortet GDPR), som trådte i kraft 25. maj, har skærpet kravene til, at data ikke kan hverken indsamles, gemmes eller deles som tidligere. De giver samtidig brugerne adgang til at få oplyst, hvilke data om dem som virksomheder som Facebook gemmer og bruger.

Det norske forbrugerråd anmeldte i sidste uge Facebook og Google til såvel datatilsynet som forbrugerombudsmanden for at vildlede og manipulere brugerne til ikke at slå dataindsamlingen om dem fra.