Facebook giver abstinenser

24 timer uden internetadgang gav abstinenser hos unge testpersoner.

Foto: KAREN BLEIER
Internet og mobiltelefoner er så integreret en del af unge menneskers hverdag, at de kan få det dårligt af at undvære adgangen til moderne teknologi.

Det viste et forsøg med 200 amerikanske studerende. De blev bedt om at tilbringe én dag uden brug af internettet og deres normale transportable gadgets som iPods og mobiltelefoner.

Og den kolde tyrker viste, at nogle af de studerende udviste symptomer svarende til de abstinenser, som alkoholikere og narkomaner får, når de skal holde sig fra deres rusmidler. Eleverne blev nervøse og hungrede efter deres fornægtede redskaber.

“Vi var overraskede over, hvor mange elever, der indrømmede, at de er ekstremt afhængige af “medier”," siger undersøgelsens leder Susan D. Moeller.

Men eleverne klagede ikke over, hvor kedeligt det var at begive sig rundt i verden uden deres iPod. Deres største beklagelser bestod i, at de manglede den naturlige kontakt til vennerne via sms, chat, mail, Facebook eller telefon-opkald. For de har vænnet sig til, at det er sådan man holder kontakt med både fjerne og nære bekendtskaber.

Her er nogle citater fra de medvirkende elever, der efterfølgende skrev om deres oplevelser:

“Dagen begyndte fint, men ved middagstid følte jeg, at mit humør begyndte at ændre sig. Jeg følte mig isoleret og ensom.”

"Sms og Facebook gør mig normalt i stand til at lave aftaler om at mødes eller agere socialt, men uden disse to ting havde jeg ingen mulighed for at lave aftaler med folk med mindre jeg lige stødte på den person, som jeg havde lyst til at være sammen med."

"Normalt bruger jeg musik til at lade op før undervisningen eller før en eksamen. Det lyder måske mærkeligt, men musik hjælper mig virkelig med bestemme mit humør eller rette op på det. Uden musikken var det i stedet andre mennesker, der påvirkede mit humør”.

Undersøgelsen er lavet af International Center for Media & the Public Agenda på Universitetet i Maryland og ligger på denne hjemmeside.