Facebook fik millionskatterabat trods milliardoverskud

Trods tusinddobling af skattebetalingen i Storbritannien ventes Facebooks nyeste regnskab at skabe mere debat. Også i Sverige er der krav om større gennemsigtighed - og mere skattebetaling - fra de store teknologivirksomheder.

Mark Zuckerbergs Facebook er igen i vælten i Storbritannien efter weekendens offentliggørelse af regnskabet - og navnlig skattebetalingerne - for 2015. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook fik i 2015 et skattenedslag på 90 millioner kroner i Storbritannien, selv om verdens største sociale netværk havde et globalt overskud på 41 milliarder kroner.

Det fremgår af det seneste regnskab, som kom i weekenden, skriver den britiske avis The Guardian, og det har rejst ny debat om, hvorvidt Facebook betaler den skat, som selskabet burde.

Frem til april i år omdirigerede Facebook alt sit salg af annoncer i Storbritannien til sit irske selskab, der er det europæiske hovedkontor. Da Irland har EUs laveste selskabsskat, skulle der derfor betales langt mindre i skat. I Facebooks britiske regnskab figurerer omsætningen som »salgsstøtte, markedsføringstjenester og IT-support« til andre selskaber i Facebook-gruppen.

Advarsel fra ny premierminister

Efter at nye britiske regler blev indført, er Facebooks omsætning i Storbritannien blevet fordoblet til 210 millioner pund (1,73 milliarder kroner), men ifølge avisen indbefatter det beløb ikke de store salgsindtægter, som Facebook menes at have modtaget fra britiske annoncører. Facebooks underskud voksede i 2015 fra 28,5 til 52,5 millioner pund. Dermed endte Facebook med et skattefradrag på 11,3 millioner pund eller 90 millioner kroner og betalte 4,16 millioner pund til det britiske skattevæsen. Til sammenligning betalte Facebook i 2014 blot 4.327 pund (35.700 kroner) i britisk skat.

Den britiske premierminister, Theresa May, sagde forleden på de konservatives partikongres:

»Hvis man er et internationalt selskab, der behandler skattelove som et tilvalg, vil jeg fremsætte en advarsel. Dette kan ikke fortsætte længere.«

Facebook stolt af resultatet

Facebook og andre internationale selskaber, som også er i mange landes skattesøgelys, siger, at de overholder gældende love.

Facebook havde i 2015 i alt 682 ansatte i Storbritannien og har opnormeret med omkring 200 softwareudviklere, så det samlede medarbejdertal nu er på over 1.000.

»Vi er stolte over, at vi i 2015 fortsat har kunnet øge vores forretning i Storbritannien og skabe over 300 nye jobs til højtuddannede. Vi betaler alle de skatter, som britisk lovgivning kræver,« siger en talsmand for Facebook til BBC.

Fem giganter betalte tilsammen blot 24 mio. kr. i svensk skat

Også i Sverige er der kik på især teknologigiganternes skattebetalinger.

Fem af de største, amerikanske selskaber betalte tilsammen i Sverige blot 24 millioner kroner i skat i 2015, selv om de omsatte for 2,7 milliarder kroner i deres svenske datterselskaber. Det viser en kulegravning, som dagbladet Dagens Industri foretog i september.

De betalte skattepenge udgør end ikke ti procent af, hvad den svenske spilmilliardær og skaber af gigantsuccesen Minecraft, Marcus »Notch« Persson, betalte i skat i 2014.

Apple Retail Sweden lagde 2,6 millioner svenske kroner i skat af en omsætning på 471 millioner og et resultat på 12 millioner, Facebooks Pinnacle Sweden 14,7 millioner kroner af en omsætning på 1,5 milliarder kroner og et resultat på 65 millioner, Amazon Web Services Sweden nul kroner af en omsætning på 54 millioner kroner og et underskud, Google Sweden 4,9 millioner kroner af en omsætning på 525 millioner kroner og et resultat på 43 millioner og LinkedIn 800.000 kroner af en omsætning på 74 millioner og et resultat på tre millioner.

Finansminister beder EU om flere oplysninger

Den svenske finansminister, Magdalena Andersson, bad straks om flere oplysninger, efter at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager i august pålagde Apple at betale næsten 100 milliarder kroner tilbage i skat, som selskabet ifølge EU burde have lagt i den irske statskasse, hvis ikke det var for en særlig skatteaftale mellem Irland og Apple - en aftale, som EU kalder konkurrencestridig. Magdalena Andersson vil have undersøgt, om en større del af Apples salg i EU burde have været beskattet i Sverige.

Magdalena Anderssons partifælle, gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europaparlamentet, Jeppe Kofod, har bedt de danske skattemyndigheder om at få undersøgt, om Apple mangler at betale skat i Danmark.