Facebook betaler 59 mio. kr. for krænkelser

Facebook krænker californisk lov, når det sociale netværk anvender brugernes ”likes” kommercielt. Derfor skal Facebook nu betale et større millionbeløb til velgørenhed.

En "like" præger indkørslen til Facebooks hovedkvarter i Menlo Park, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Robert Galbraith / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook Inc., som står bag det sociale netværk af samme navn, har indvilget i at donere 10 millioner dollar, svarende til omkring 59 millioner kroner, til velgørenhed.

Med donationen indgår Facebook forlig i en retssag, hvor virksomheden har stået anklaget for at krænke sine brugeres ret til at kontrollere deres egne navne, billeder og deres ”likes” – det vil sige deres tilkendegivelser af personer, holdninger eller produkter, som de synes godt om.

Det skriver Reuters på baggrund af interne retsdokumenter.

Retssagen var anlagt af fem Facebook-brugere fra Californien, som anklagede Facebook for at have brudt den amerikanske delstats lov ved at offentliggøre sine brugeres ”likes” af reklamer via den funktion, som viser sponsorerede, historier uden at betale dem eller give dem en mulighed for at fravælge offentliggørelsen.

En sponsoreret historie er en reklame, som dukker op på en facebookvæg, hvor den viser en vens navn og profilbillede samt en angivelse af et produkt, som denne ven synes godt om. Men den slags oplysninger er private, slår den amerikanske distriktsdommer Lucy Koh fra San Jose Ret fast.

- Californien har længe anerkendt en persons ret til at beskytte sit navn og sine interesser, mod at andre kan bruge dem til deres fordel, udtaler hun.

Ifølge Reuters kom forliget i stand for en måned siden, men først nu bliver det offentliggjort. Forliget var et såkaldt ”CY-pres-forlig”, hvilket indebærer, at pengene kan gå til velgørenhed.