Får vi højere elpriser nu? Vigtig indikator tyder på det

Elpriserne er rekordlave til stor ærgrelse for kraftværks- og vindmølleejere, men nu er der måske bedring på vej. Den for elproduktionen så vigtige kulpris har nemlig taget noget af et hop siden årsskiftet.

Prisen på kul har efter lang tids bundfart rettet sig. Stigningen siden årsskiftet er på over 50 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke været let at være kraftværks- eller vindmølleejer på det seneste. De rå elpriser uden skatter og afgifter er bare faldet og faldet gennem mange år og ligger nu på et niveau i Danmark, hvor man ikke kan bygge nogen form for elproduktionen uden understøttelse.

Men der kan være bedring på vej.

Selvom vi de seneste år har bygget rigtig meget vind i Danmark, så er elprisen i Norden også afhængig af, hvor meget det regner i Norge, og hvad gassen koster. Men de senest år har én faktor været vigtigere end gasprisen, og det er prisen på klimasynderen kul.

I Danmark blev 41 procent af al strøm fra kraftværkerne produceret med kul i 2015, så når prisen på kul går op, er det kun naturligt, at elprisen følger med. Prisen på kul har imidlertidig ligget total underdrejet gennem mange år, siden amerikanerne gennem skiffergas-revolutionen kunne stoppe med at fyre kul, men de seneste par måneder er prisen steget meget markant.

Siden årsskiftet er prisen for et ton kul steget med over 50 pct. Og det er en god nyhed, hvis man spørger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard:

»Når kulprisen stiger, hives elprisen med op. Det er trist for kunden, fordi det betyder lidt højere elpriser. Men for den grønne omstilling er det en god nyhed. Det betyder nemlit at samfundet skal betale mindre i støtte til vedvarende energi,« siger Lars Aagaard og fortsætter:

»Vi har i en årrække haft faldende elpriser i Norden. Elprisen er i dag så lav, at det er svært at tjene penge på at drive kraftværker. Hvis det fortsætter vil det føre til at flere kraftværker lukker – og så står vi potentielt og mangler kapacitet når  det er mørkt og koldt og vindstille. Derfor er det i min optik fint, om prisen på kul og dermed el finder et sundt niveau.«

Forbrugernes elpris kommer dog ikke til at stige med lige så mange procent som elprisen. Størstedelen af danskernes elregning består nemlig af skatter og afgifter.