Få virksomheder vil opgradere til Vista

Software. Microsoft sender styresystemet Vista i handlen fra i morgen, tirsdag.

Det bliver ikke de mindre og mellemstore virksomheder I Danmark, der vil få salgstallene til at snurre, når Microsoft sender Windows Vista på gaden i morgen, tirsdag. Små virksomheder opgraderer sjældent deres software på pc'en, og Microsoft mangler åbenlyse salgsargumenter for Vista.

- Jeg kan ikke få øje på noget, der berettiger at vi bruger mange penge på Vista. Men vi opgraderer til Vista i marts, og det skyldes udelukkende. at vi har købt nye computere med systemet installeret, siger it-ansvarlig Michael Hansen fra Borg & Bigum med cirka 60 ansatte.

Eksemplet fra Borg & Bigum er typisk for mange mindre og mellemstore virksomheder.

- På kort sigt vil der ikke være mange, der opgraderer deres styresystem til Windows Vista. Det er svært at få øje på de gode salgsargumenter, og mange vil først se produktet an. Man vil først se det virker hos andre, siger adm. direktør Thomas Falborg fra online it-butikken SHG.dk.

Microsoft erkender, at det formentligt ikke er de mindre og mellemstore virksomheder, der skal løfte salget af Windows Vista til store højder.

- Virksomheder af denne størrelse opdaterer for det meste software i forbindelse med at de udskifter hardwaren. De bruger meget lidt tid på at vurdere, hvilke programmer de har liggende på pc'en, siger Nis Bank Lorenzen, divisionschef hos Microsoft Danmark.

Microsoft vurderer, at fem til ti procent af de mindre og mellemstore virksomheder vil opgradere til Windows Vista om året.

Nis Bank Lorenzen forventer derfor, at Vista primært vil udbrede sig til de mindre virksomheder via nysalg af pc'er.

Ser tiden anDe større danske virksomheder tøver også med at gå forrest.

- Vi har købt Vista som en del af vores serviceaftale med Microsoft. Men vi begynder først at opgradere pc'erne til efteråret, hvor den første service pack er udkommet. Vi ser tiden an, indtil de første børnesygdomme er kureret. Det tror jeg de fleste større virksomheder vil gøre, siger vicedirektør Peter Schleidt, der har ansvaret for it i Danske Bank.

De fleste store pc-producenter lover, at de har installeret Windows Vista på de fleste pc'er til private og erhverv, som sælges fra i morgen, tirsdag. Ofte vil det også være muligt at opgradere Windows XP til Windows Vista gratis på pc'er købt inden for de seneste par måneder..

Fem år efter lanceringen af Windows XP vurderes dette styresystem at være udbredt til cirka 80 procent af alle pc'er.

Microsoft vil primært sælge Windows Vista på en højere sikkerhed end forgængerne samt en større brugervenlighed.