Få styr på lyd og billede til videomøderne i 2021

Julen er højsæson for teknologi og digitale muligheder, og mange har endelig lidt tid til at sætte sig bedre ind i, hvad man kan – og måske bør passe på. Hver dag mellem jul og nytår giver Berlingske gode råd og konkrete tips. Find flere i bunden af artiklen.

Videomøder er noget, som danskerne er blevet eksperter i i år. Brug lidt krudt på at få ordentlig lyd, og få indstillet billedopsætningen på en bedre måde, for der kommer helt sikkert flere videomøder i 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er blevet de rene videohajer under coronakrisen.

Ufattelige mængder af møder, undervisningstimer og spis digitalt sammen-arrangementer har vi deltaget i – men ofte ved blot at blive kastet ud i det.

Brug derfor en ledig stund nu på at få styr på det grundlæggende, så næste års videomøder bliver bedre.

Kontrollér indstillinger for pc’ens og telefonens mikrofon, så lyden bliver bedre. På en Windows-pc højreklikker man på lydikonet nederst, vælger Åbn indstillinger for lyd, vælger Enhedsegenskaber for mikrofonen, Yderligere enhedsindstillinger og fanebladet Niveauer. Her kan man slå mikrofonforstærkning til og hæve niveauet med +10 dB (måske +20 dB). Husk at teste det af med for eksempel et familiemedlem, før du skal deltage i noget større.

GRAFIK

Overvej at købe en lille bordmikrofon (den ligner en fra et radiostudie) for at forbedre lydkvaliteten.

På mobiltelefonen kan de generelle lyd- og mikrofonindstillinger også justeres. Metoden afhænger af telefonen, men kik under Indstillinger og søg efter Lyd eller Mikrofon.

Uanset om du bruger Google Meet, Skype, Microsoft Teams, Zoom, Facetime eller noget helt sjette, så brug to minutter på at kontrollere indstillingerne. Forhold dig til, hvilke oplysninger programmerne samler ind og eventuelt sender videre til andre, og slå de funktioner fra, som du ikke synes om. Og overvej, om du har lyst til at deltage med kamera på eller ej.

Og så er der selve etiketten for at gøre møderne så gode og effektive som muligt:

  • Aftal på forhånd, om det er med eller uden video på.
  • Vær klar fem minutter før møde-/studiestart (og hav styr på teknikken inden da).
  • Brug altid funktionen med kodeord til mødet, hvis det er muligt (så mødeindkalderen bestemmer den adgangskode, som man skal taste ind for at kunne deltage).
  • Sluk mikrofonen (på ikonet nederst på skærmen), når du ikke taler, så baggrundsstøj, hundegøen, vindsus m.m. ikke generer andre og gør det svært at høre, hvad der bliver sagt.
  • Arrangér vinduerne med deltagerne, så de passer dig bedst. Man kan typisk vælge at se den talende i større format, få vist alle deltagere i ens størrelse eller lade den talende fylde hele skærmen.
  • Brug chatfunktionen til at stille spørgsmål undervejs i større møder for at mindske antallet af afbrydelser.

Herunder kan du finde flere gode råd. Klik på overskriften for at komme direkte videre. Listen bliver opdateret hver dag frem til nytårsdag: