Få overblikket over Norwegian-konflikten i fem punkter

Hvor langt er Norwegian og piloterne egentlig fra hinanden? Og hvilke fagforbund organiserer flest piloter? Få et hurtigt overblik over konflikten, som ligger lige nu.

Norwegian
Foto: Brian Bergmann. Strejken fortsætter i Norwegian, og nu får piloterne en magtfuld organisations støtte. Foto: Brian Bergmann/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Norwegians skandinaviske piloter strejker, men hvor mange strejker, hvorfor strejker de, og er der en løsning på vej?

1.

Lige nu strejker 720 Norwegian-piloter fra Norge, Sverige og Danmark. 70 piloter strejkede fra lørdag, og 650 sluttede sig til strejken i løbet af onsdag. Ud af de 720 piloter er 100 danskere. Piloterne er ansat af Norwegians datterselskab, Norwegian Air Norway, som omfatter alle skandinaviske piloter i Norwegian.

2.

De to parter i sagen er piloterne på den ene side og Norwegian på den anden side. Piloterne er medlemmer af Norwegian Pilot Union (NPU) og derigennem repræsenteret af deres fagforening, Parat. Det er den største brancheorganisation i norsk luftfart med 4300 medlemmer. Norwegian er repræsenteret af NHO Luftfart, som er Norwegians arbejdsgiverforening.

Foto: Claus Bech. Formand for PARAT Hans Erik Skjæggerud. Foto: Claus Bech/Scanpix. Fold sammen
Læs mere

3.

Kernen i konflikten er overenskomster. Piloterne vil have en overenskomst med Norwegian Air Shuttle (moderselskabet). Da strejken startede, var de ansat i Norwegian Air Norway (NAN). Torsdag meddelte Norwegian så, at man vil flytte dem til tre nationale datterselskaber for piloterne i hhv. Danmark, Sverige og Norge.

Piloterne vil have aftaler, der sikrer ensartede overenskomster for alle skandinaviske piloter (ikke ligeløn blandt de skandinaviske lande), og at det kun skal være skandinaviske piloter, der flyver ruter ind og ud af Skandinavien. Derudover vil de have fælles regler for optjening af anciennitet i hele Norwegian-koncernen, så man kan søge job på tværs af landegrænser uden problemer.

Foto: Bax Lindhardt. Fold sammen
Læs mere

Norwegian vil have piloterne til at gå med på vilkår, som er mere sammenlignelige med andre europæiske lande uden for Skandinavien. Norwegian har nu valgt at splitte sine skandinaviske piloter op i tre nationale enheder fremfor at have et samlet skandinavisk selskab. Det har gjort piloterne endnu mere utilfredse med Norwegian.

4.

Der er meldt om omfattende sympatistrejker. Det er blandt andre 3F og Serviceforbundet, der har været ude med sympatitilkendegivelse. Også den internationale pilotforbund IFALPA har opfordret piloter til at boykotte Norwegian. Det er især Norwegians brug af udenlandske piloter fra andre datterselskaber, der har gjort fagforeninger utilfredse. De kalder det skruebrækkeri, Sveriges statsminister, Stefan Löfven bakker op om den vurdering, men Norwegian afviser, at det er tilfældet.

Foto: Claus Bech. Foto: Claus Bech/Scanpix. Fold sammen
Læs mere

5.

Flyaflysningerne er også eskaleret siden onsdag. 44 danske Norwegian-fly blev aflyst torsdag, næsten alle skandinaviske indenrigsflyvninger er aflyst fredag, og Norwegian melder selv, at 35.000 flypassagerer bliver berørt.

Laes mere