Få et kig ind i mine personlige data

Foto fra Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en virtuel jungle at gennemskue, hvad apps og hjemmesider som Facebook og Google egentlig har indsamlet af data om dig.

Den uigennemsigtighed har ­affødt nye apps, som brander sig på at give dig kontrollen over dine ­data tilbage.

Appen citizenme vil således ­betale dig med kolde kontanter, hvis du svarer på spørgeskemaer.

Det har undertegnede journalist afprøvet i bedste gonzo-stil, og med bævende pen og sølvpapirshatten lagt på hylden slår jeg hermed ­dørene op for dig til min digitale identitet.

Selvhævdende men udadvendt

I jagten på en ekstra skilling kaster jeg mig ud i det ene spørgeskema efter det andet i citizenme. Men helt så let er det tilsyneladende ikke at tjene penge på egne data. Det viser sig nemlig, at det kun er udvalgte spørgeskemaer, der låser op for ­aflønning i form af penge. Til gengæld tilbyder appen, at jeg kan se analyserne af mine data.

Således ved appen – uden beregning – efter et par spørgeskemaer, at jeg er positiv over for apps, der kan forudse trafikuheld. Heller ikke personlighedstesten, jeg tog, efterlod kontanter i min lomme. Netop den test afstedkommer derimod en ­analyse, som angiveligt viser, at jeg er udadvendt og tillidsfuld samt energisk, intellektuelt nysgerrig og altid siger »ja!« til opgaver. Jeg ­håber, min chef læser med her.

Med styrket mod vælger jeg ­næste spørgeskema, der ønsker at få ­adgang til mine Facebook-likes. Jeg accepterer spændt vilkårene og ­forudser, at netop den analyse kan vise sig vanskelig taget i betragtning af, at jeg har liket Facebook-sider som »Like denne ananas, fordi du kan« og »Extreme ironing«, der ­poster billeder af folk, som stryger deres tøj på klippesider.

Men mine ananas-likes har tilsyneladende ikke forvirret appen, der i analysen bl.a. har gennemskuet, at jeg er glad for små fester med tætte venner i afslappet stil. Det tolker den i øvrigt, som om jeg er et reserveret menneske med selvhævdende tendenser. Jeg håber ikke, at chefen har læst med hertil.

Ligeledes har appen analyseret sig frem til, at mine primære interesser er erhvervstendenser, ingeniørvidenskab, biologi, it, finans og journalistik. Her har ananas-likes ­tilsyneladende ikke påvirket analysen.

Desuden indikerer mine likes, at jeg er skeptisk over for andres motiver, er 13 procent utilfreds med mit liv og har »et stort problem«, som jeg »bør få gjort noget ved«. Hvad problemet helt konkret er, må jeg gætte mig til, men jeg kan poste ­resultatet på Facebook, tilbyder ­appen.

Til gengæld har jeg stadig ikke tjent nogen penge.