Få chanceryttere blandt danske lønmodtagere

Danskerne er generelt ikke så tilbøjelige til at droppe lønmodtagerjobbet og blive selvstændige erhvervsdrivende. Men potentialet er der, viser ny undersøgelse. Manglende risikovillighed er en barriere.

Danskerne mangler risikovillighed til at kaste sig ud i iværksætteri. Her ses dog et hold af iværksættere, der har turde tage chancen fra hhv. Snowmind og Snowmondo. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fast løn, pension, dagpenge og faste arbejdstider. Ansvar, bogføring og lønusikkerhed samt muligheden for at følge børnene til tandlægen. Danskere er mere tilbøjelige end resten af Europa til at vælge første løsning. Vi indtager nemlig en bundplacering på Eurostats liste over antal selvstændige i beskæftigelsen. Dermed halter vi efter Tyskland, Sverige og Finland, lande vi normalt sammenligner os med.

Hvis antallet af selvstændige danskere var det samme som gennemsnittet i EU, ville det potentielt få 165.000 danskere til at skifte lønmodtagerjobbet ud med livet som selvstændig. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af Ase, der er landets største forening og a-kasse for selvstændige og iværksættere.

Og det er en »fatal fejl«, hvis vi ikke får løftet Danmark op fra bunden og op på det gennemsnitlige EU-niveau. Det mener Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i fagforeningen Ase. Det er vigtigt, at bunken af selvstændige vokser. For jo flere selvstændige, desto større mulighed er der for, at det næste Skype eller Endomondo-eventyr ligger i bunken, mener Karsten Mølgaard Jensen.

»Man kan jo ikke udpege succeserne på forhånd. Derfor er det nødvendigt, at der er et stort udpluk af virksomheder at satse på. Så er det sikkert, at nogle af dem får succes og skaber job, de ikke ville have skabt, hvis de var lønmodtagere,« siger han.

Små virksomheder skaber job

Det er de nye og unge virksomheder, der skaber job, viser tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

»Selv om der også bliver skabt job hos de store virksomheder, kommer nettovæksten fra de små. Så jo flere, der har lyst til at prøve kræfter som selvstændige, desto bedre muligheder har vi for at skabe vækst,« siger Karsten Mølgaard.

Men det er vigtigt at have for øje, at flere selvstændige erhvervsdrivende kun er en værdi for samfundet, hvis de bliver succesfulde. Derfor skal samfundet understøtte de, der forsøger sig med at starte noget nyt op, lyder det fra Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Hvis det går godt, er det godt for Danmark. Det kan blive en opadgående spiral. Men der er altså også eksempler på det modsatte. Der skal vi være gode til at sætte folk i stand til at mestre den farlige sejlads, det er at etablere sin egen virksomhed,« siger han.

Men i Danmark er vi åbenbart ret gode til at hjælpe iværksættere til at blive flyvefærdige. Danmark har flere gange toppet lister over verdens bedste lande for iværksættere. Vi er Europas bedste iværksætterland på The Global Entrepreneur Index 2016. Og magasinet Forbes har flere gange udråbt Danmark til at skabe et særligt gunstigt iværksættermiljø. Men topplaceringen på en international liste får ikke de danske lønmodtagere til hoppe over i et liv som selvstændige, måske kommende iværksættere.

Opbrud med tryghed

Kun otte procent af de beskæftigede danskerne er ifølge Eurostats tal selvstændige. Gennemsnittet i EU er 14 procent. Men landene har forskellige traditioner for arbejdslivet. Og forklaringen på danskernes manglende lyst til livet som selvstændig skal findes i vores kultur.

»Tryghed er grundlæggende for danske lønmodtagere. Der er noget tryghedsskabende i at have en lønmodtagerstilling. Det er usikkert og utrygt at være sin egen direktør,« siger Henning Jørgensen.

Men vi ser konturerne af et opbrud på vej. Især inden for bestemte brancher, hvor livstidsansættelser ikke længere er givet, og flere vælger at blive freelancere.

»Man ser opbrud rundt omkring og vil nok se det mere i de kommende årtier,« siger Torben Bager, professor ved IDEA Entrepreneurship Centre.

Det kan føre positive ting med sig, hvis flere danskere siger farvel til lønmodtagertankegangen.

»Det er positivt at gøre op med lønmodtagertænkningen. At man ikke kun ser, at andre sørger for, der er beskæftigelse. Men at man ser muligheden for, at man kan skabe sit eget job og sin egen økonomi,« siger Torben Bager og tilføjer:

»En ændret tankegang åbner for, at flere potentielt går den vej. Men vi ser ikke så meget af det endnu. Risikovilligheden er en stor barriere. Man skal turde lægge hånden på kogepladen og tage en risiko. Det er ikke interesse, der mangler, men risikovillighed.«

Der er omkring 200.000 selvstændige erhvervsdrivende i Danmark.

TV: Inklusion for fuld musik