Få arbejdspladser har regler for Facebook

Kun hver fjerde arbejdsgiver har regler for brug af sociale medier som Facebook og Twitter, viser rundspørge. Især private virksomheder mangler regler.

Facebook kommer kun ind på en 9. plads over tidsrøvere på jobbet, ifølge undersøgelsen foretaget af analyseinstituttet Interresearch blandt 486 danske arbejstagere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Partiet Venstre er ikke den eneste arbejdsplads, hvor de ansatte tilsyneladende boltrer sig på Facebook.

En rundspørge viser, at kun hver fjerde danske arbejdsplads i dag har regler for brug af sociale medier i arbejdstiden.

De offentlige institutioner er mest opmærksom på de ansattes brug af Facebook, Twitter, Linkedln og andre sociale medier. Her angiver 41 procent af cheferne således, at de har indført regler på området.

- Selv om vi på det seneste har set eksempler på, at medarbejdere kan gøre sig uheldigt bemærket via sociale medier, så er der generelt meget lidt fokus på at adfærdsregulere brugen af sociale medier på danske arbejdspladser, siger Carsten Højerup, direktør i it-virksomheden EMC, i en pressemeddelelse.

Det er EMC, som har lavet rundspørgen, der også viser, at kun fem procent af arbejdspladserne helt har blokeret for, at deres ansatte kan klikke sig ind på for eksempel Facebook i arbejdstiden.

Medarbejdere tænker ikke altid over konsekvenserne, når de udbreder sig om kolleger og chefer på deres private Facebook-side. I Venstre stoppede for eksempel pressemedarbejder Ditte Okholm, efter at hun havde svinet en ansat i Folketinget til på Facebook.

Fagforbundet HK opfordrer sine medlemmer til at være meget opmærksom på, hvad de skriver.

- Vi har endnu ikke haft fyringssager, men der er ingen tvivl om, at vi på et eller andet tidspunkt vil få nogle principielle sager på Facebook, siger Carlo Søndergaard, faglig chef i HK Privat.

Han håber derfor, at flere virksomheder får styr på retningslinjerne, så der ikke opstår usikkerhed ude på arbejdspladserne.

250 direktører, ledere og selvstændige har svaret på rundspørgen.

/ritzau/