Få 10-30 pct. mere tid for 1.700 kr.

To skærme foran pc'en vil straks gøre dig betydelig mere produktiv. Får du appetit på yderligere spring i produktiviteten er der dog kun disciplin tilbage.

Det koster skammeligt lidt at øge sin produktivitet foran skærmen med 10 til 30 procent. Der skal blot to skærme til i stedet for en, og en ekstra skærm fås til under 2.000 kroner. Den vil skaffe dig mere luft til alt det, der ligger og venter. Ellers måske bare luft til at trække vejret.

For godt til at være sandt? Det må det næsten være, siden to skærme ikke er standard for alle. Hvilken arbejdsgiver ville ikke sige top til en sådan produktivitetsgevinst mod så lille investering?

Men det er faktisk sandt. Dokumenteret i forsøg efter forsøg. Kun procenten varierer.

Problemet med vores liv foran skærmen er, at vores korttidshukommelse slet ikke er indrettet til de konstante skift fra skærmbillede til skærmbillede - når mail skal tjekkes, information skal søges, tekst skal rettes etc. etc.

Mere og mere flytter jo fra skrivebord til skærm, men du milde, hvor ville man også være ilde stedt, hvis skrivebordet kun havde størrelse som en skærm.

Foran skærmen klikker vi os videre, vi glemmer, hvor vi kom fra, og vi strejfer på sidespor.

Læg oveni de evige afbrydelser, som også koster dyrt i reetablering af koncentrationen. Intet under, at mange har brændt batterierne i bund, når arbejdsdagen er slut.

Jeg selv? Jeg sidder foran én skærm. Fyldt af uro efter godt fire kaotiske arbejdsdage, hvor Murphy's lov slog til. Næsten alt gik galt. Jeg har mere eller mindre konstant haft fire-fem browservinduer åbne og tre-fire Word-dokumenter med research og forskellige artikler.

Jeg har klikket forkerte dokumenter frem, glemt hvad jeg læste et sted, inden det skulle bruges et andet sted, og men mailen skal jo hele tiden tjekkes, når man er free lancer, ikke?

Hvordan kan jeg være så dum, at jeg ikke har mindst én skærm mere - til mail og web-tjek? Faktisk vil tre være bedst. Til mail, til web, til tekstdokumenter.

Men beviserne for styrken ved to skærme havde ikke rigtig fæstnet sig på min radar, så jeg kan næppe klandre arbejdsgivere for samme misere. (Dobbeltskærme er dog typisk hverdagen, hvor der arbejdes med tekniske tegninger, arkitektur og layout).

Bedre end dobbeltskærme er dog - også for almindelige "kontorarbejdere"- i stedet én stor, bred skærm. Man slipper for forstyrrelsen midt i synsfeltet af skærmrammerne, og der er yderligere nogle fordele. Men pc-skærme på 30 tommer eller mere koster dyrt.

Så til lidt tal fra undersøgelser om produktivitet i flere sammenhænge.

- 15 forsøgspersoner får til opgave at gennemføre nogle søgninger på nettet, nogle cut-and-paste opgaver samt huske et syvcifret telefonnummer. Først gennemføres opgaverne på en 15 " skærm, dernæst på en 42". Opgaverne blev løst mellem 10 og 44 procent hurtigere på den store skærm. Personerne havde også en tendens til at huske det syvcifrede telefonnummer bedre.

- Et forsøg med at bruge et Apple 30 tommer Cinema display til redigeringsopgaver i stedet for et 17 " gav produktivitetsstigning på 40-73 procent afhængig af opgave.

- En undersøgelse viser, at en afbrydelse koster 10-15 minutter, inden koncentrationen er vendt tilbage.

- Et forsøg på en high tech arbejdsplads viste, at hver ansat gennemsnitligt kun brugte 11 minutter på et givent projekt, inden han/hun blev forstyrret (mail, telefon, anden person etc.). Den dokumenterede også tendensen til at strejfe.

- En undersøgelse viser, at 28 procent af arbejdsdagens spildes unødigt på afbrydelser. En anden undersøgelse sætter tallet til 15-20 procent.

Uanset tal og lødigheden af disse er ingen vel inderst inde ingen i tvivl om, hvad der er galt. Den hurtige, sikre hjælp er to skærme eller kæmpeskærm. Den sværere løsning hedder disciplin og måske isolation. Tjek ikke mails ustandselig, sæt telefonen på telefonsvarer, drop den konstante opkobling til nettet, sæt "Vil ikke forstyrres" på din chatfunktion. Men vi er kun mennesker, lette at lokke.

Til slut vil jeg vende tilbage til skærmene. Styresystem, kontorpakke med videre skal ændres, for det er skrevet med enkeltskærme for øje. Ingen har tænkt i de muligheder, som de ekstra "hektarer" giver for brugervenlighed.

Men uanset skærme bør der også skabes en effektiv måde at hjælpe folk tilbage på sporet, hvis de er kommet til at strejfe. Noget, der trigger deres hukommelse.

Det og meget andet står på dagordenen hos Microsoft-forskeren, psykologen

Mary Czerwinski. Hun hjalp tidligere Nasa, så astronauterne i rummet kan "afbrydes" nænsomt, men ikke for nænsomt. »Inspiration« fra hende og mange andre har fundet vej til denne klumme. Vil du læse mere om dem, skærme, produktivitet og afbrydelser, så gå blot på min blog it-bizzen.blogspot.com. Men det kan koste mange strejfture.

Læs resten i Dorte Tofts blog: IT-bizzen