Første nye Nokia-telefoner klar

Men Android-smartphones kommer først tilbage i 2017.

Smartphonen til venstre får en ny tur i mobilmanegen i 2017, når finske HMD er klar med nye Nokia-smartphones. Telefonen til højre er den første nye Nokia-telefon, siden HMD for to uger siden købte mobilproduktionen af de gamle Nokia-telefoner af Microsoft. Det er en Nokia 150. Fotos: Scanpix/HMD Fold sammen
Læs mere

De første to, genfødte Nokia-telefoner er klar, og dermed er Nokia-mærket tilbage i mobilverdenen med det klare formål at blive en ny storspiller.

Nokia 150 og Nokia 150 Dual SIM blev tirsdag lanceret i den finske hovedstad Helsinki af HMD Global, som er det uafhængige, finske selskab af tidligere Nokia-folk med missionen at fortsætte, hvor Nokia slap på mobilområdet - på en bedre måde.

Der er tale om to basistelefoner, hvilket prisen på 26 dollars (182 kroner)også afspejler. Men de er første brik i forsøget på at bringe Nokia tilbage i mobiltoppen og arbejde videre med det mobilmærke, som milliarder af mennesker kloden over har et tæt forhold til.

Smartphones og tavle-PCer klar i 2017

De to Nokia-telefoner kommer i handelen i begyndelsen af 2017 og går efter markederne i Indien, resten af Asien og Østeuropa. HMD arbejder sideløbende på at udvikle nye Nokia-telefoner med Googles mobilstyresystem Android, der er verdens mest populære. 86 af alle producerede smartphonetelefoner var i juli-september Android-telefoner. Også tavle-PCer fra HMD med Nokia-mærket på er på tegnebrættet.

HMD Global overtog i begyndelsen af december produktionen af de almindelige mobiltelefoner fra Microsoft, som i 2014 købte hele Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner og siden nedskrev stort set hele værdien, fordi det ikke blev noget eventyr for verdens største softwareproducent selv at stå for mobilproduktionen. Microsoft købte Nokia ud - men beholdt retten til at bruge Nokia-navnet i en kort periode - for selv at kunne styre udviklingen af telefoner med Windows, som Microsoft meget gerne ser som den tredje mulighed i den attraktive mobilverden ud over Googles Android og Apples iOS.

Stadig verdens næststørste

Men Windows-telefoner har i dag så lille en markedsandel, at man næsten skal bruge lup for at få øje på den, og mange, der havde købt en Windows-telefon, vælger at skifte væk fra den, fordi mange af de populære apps ikke udvikles til Windows, fordi udviklerne ikke ser et marked her.

De to Nokia 150-telefoner - den ene med plads til to SIM-kort - har skærme på 2,4 tommer, indbygget FM-radio, MP3-afspiller, et lille kamera og kan så ellers - ganske som de gamle Nokia-telefoner - holde batteri i det meste af en uge, før de skal lades op igen.

Nokia koncentrerer sig i dag om at producere mobiludstyr - master og teknologi. Nokia er verdens næststørste leverandør efter svenske Ericsson, efter at Nokia købte sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent.

Nokia er ikke selv direkte involveret i den nye mobilproduktion men er med til at planlægge og udvikle.

HMD Global er stiftet i maj 2016 og har den tidligere direktør for Microsoft Mobiles europæiske salg, Florian Seiche, som bestyrelsesformand og Arto Nummela, der var ansvarlig for salget i Asien og har været hos Nokia siden 1994, som administrerende direktør.