EY forventer ketchupeffekt af danske børsnoteringer

Globalt er der tørke på markedet for børsnoteringer, men fra danske virksomheder mærker revisions- og rådgivergiganten EY stigende interesse for børsnotering. EY forudser, at der kan komme en ketchupeffekt af danske virksomheder, der vil på børsen. Men måske vælger de Sverige og ikke Danmark.

EY er i løbende dialog med en række virksomheder, som går med børstanker. »Vi oplever, at flere danske virksomheder ønsker rådgivning om børsmodning og børsnotering,« siger Claus Kronbak, partner i EY. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Globalt set var første kvartal 2016 det svageste siden 2009, når det gælder antallet af børsnoteringer. Også blandt danske virksomheder har antallet af børsnoteringer længe været lavt, men måske kan der være en vending på vej, lyder det fra EY.

Revisions- og rådgivningsvirksomheden mærker en stigende interesse for at blive børsnoteret og forudser, at der kan komme et lille boom af børsnoteringer af danske virksomheder.

»Vi oplever, at flere danske virksomheder ønsker rådgivning om børsmodning og børsnotering,« siger Claus Kronbak, partner i EY.

EY er i løbende dialog med en række virksomheder, som går med børstanker. Claus Kronbak ønsker ikke at sætte navn på de mulige børskandidater, men oplyser, at der er både mindre, mellemstore og større virksomheder blandt kandidaterne.

»En række ejere og virksomheder arbejder aktivt med at sikre en børs- og virksomhedsmodning, og hvis der bliver mere stabilitet på de globale markeder, kan vi måske se en ketchupeffekt af danske virksomheder, der børsnoteres de kommende 18 til 21 måneder – formentlig med en overvægt i 2017,« siger Claus Kronbak.

Både DONG Energy og Nykredit har officielt meldt ud, at de vil på børsen, og som Berlingske for nylig skrev, er der også fire andre store virksomheder, som rumler med børsplaner. Nets kan være børsklar til efteråret, mens KMD og Tiger formentlig er børsmodne i 2017. Også LM Wind Power er blandt de børskandidater, som Berlingske for nylig identificerede.

Skeler til den svenske børs

Antallet af mindre og mellemstore virksomheder med børsambitioner er imidlertid langt større, vurderer Claus Kronbak.

»Vi har i Danmark en underskov af vækstvirksomheder, som har brug for kapital, og som derfor overvejer en børsnotering eller alternativt et helt eller delvist salg til en kapitalfond,« siger Claus Kronbak.

Men om de mellemstore virksomheder ender på børsen i Danmark, er mere usikkert.

Ifølge Claus Kronbak skeler tech-virksomheder af en vis størrelse til USA, hvorimod andre begynder at vise interesse for eksempelvis Sverige, hvor der sker langt flere børsnoteringer end i Danmark – også af mindre og mellemstore virksomheder.

Siden 2014 er der i Sverige børsnoteret flere end 80 virksomheder. I Danmark er der siden begyndelsen af 2014 noteret syv virksomheder på Nasdaq-børsen i København.

En lille håndfuld danske virksomheder er desuden allerede noteret i Sverige. Og senest har fynske Blue Ocean Robotics luftet planer om børsnotering i Sverige.

»Vi ser en stigende interesse fra danske virksomheder for, hvordan man bliver børsnoteret i Sverige,« siger Claus Kronbak.

Han fortæller samtidigt, at svenske finansielle rådgivere, der er specialiseret i gruppen af mindre og mellemstore virksomheder, begynder at vise interesse for børskandidater blandt danske virksomheder.

»Vi begynder at se svenske rådgivere være aktive i forhold til danske virksomheder med henblik på en børsnotering i Sverige,« siger Claus Kronbak.

Paradoksal forskel på store og små

Og for de mindre og mellemstore danske virksomheder kan der være en fordel ved at lade sig notere i Sverige.

»En notering på Nasdaq i København er generelt attraktiv for store danske virksomheder, fordi der er stor likviditet. Det er et paradoks, at der på samme børs er så lav likviditet i handlen med aktier i mindre og mellemstore virksomheder,« siger Claus Kronbak.

Han understreger, at for mange virksomheder er en børsnotering ikke den eneste vej frem. Mange virksomheder følger typisk en tostrenget strategi, hvor ejerne i jagten på den mest optimale exit parallelt afsøger muligheden for såvel en børsnotering som et traditionelt salg til enten en industriel køber eller en kapitalfond. Sidste år var der blot tre børsnoteringer på Nasdaq-børsen i København. NNIT og Sparekassen Sjælland blev noteret på Fondsbørsen, mens Photocat gik på First North-børsen. I år er Scandinavian Tobacco Group foreløbig den eneste notering, der er sket på Nasdaq i København.