Exxon sagsøger det amerikanske finansministerium

Det amerikanske olieselskab Exxon Mobil har sagsøgt det amerikanske finansministerium i forbindelse med anklager om brud på sanktioner mod Rusland i 2014.

Foto: Jessica Rinaldi. Exxon Mobil har sagsøgt det amerikanske finansministerium. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Finansministeriet pålagde Exxon Mobil en bøde på 2 mio. dollar (12,8 mio. kr.), den størst mulige, for "uhørte" brud på USA's sanktioner mod Rusland. Bruddene skete, da den nuværende udenrigsminister, Rex Tillerson, var topchef.

Det skriver Financial Times.

Sagen omhandler samhandel med det statsejede russiske olieselskab Rosneft.

Exxon kalder finansministeriets dom for "fundamentalt unfair" og vil med sit søgsmål have dommen stemplet som ulovlig samt have annulleret bøden. Exxon argumenterer for, at sanktionerne ikke dækkede over sine specifikke handler.

Sanktionerne blev indført efter Ruslands indlemmelse af Krim-halvøen i 2014 med henblik på at skade præsident Vladimir Putins økonomiske interesser.

Exxon var et af de amerikanske selskaber, som var hårdest ramt af sanktionerne, da det havde indgået en række aftaler med Rosneft fra 2011 til 2013 for projekter i Sibirien og ved Sortehavet.

Alle disse projekter blev blokeret af de amerikanske sanktioner, hvilket kostede Exxon op mod 1 mia. dollar (6,4 mia. kr.)

Den daværende topchef, Rex Tillerson, som præsident Donald Trump udnævnte til udenrigsminister i januar, udtalte i 2014, at Exxon "ikke går ind for sanktioner", skriver Financial Times.