EUs ministre diskuterer kontroversiel energiplan

I dag bliver EU-Kommissionens energiplan 2020 diskuteret i Bruxelles af energiministrene. Dansk Energi kalder strategiplanen "en ommer", dybt bekymrende og håber på Lykke Friis.

Lykke Friis diskuterer i dag med de andre energiministre i Bruxelles EU-Kommissionens strategi-papir for energiplanen for EU 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: OMAR TORRES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tre uger siden vedtog EU-Kommissionen et strategi-papir for den fælles europæiske energiplan 2020. Et papir, der ifølge Dansk Energi har skåret alt, hvad der hedder vedvarende energi fra og derimod satser på kul- og A-kraft. I dag diskuterer EUs energiministre planen på ministrerådsmødet.

Dansk Energi håber, at energiminister Lykke Friis vil slå et slag for den vedvarende energi, som Danmark i disse år satser hårdt på. For ifølge Ulrich  Bang, EU-chef for Dansk Energi, er al fokus på vedvarende energi, der ellers plejer at være i højsædet, pillet ud af strategi-papirets nuværende form."Det er et billede på, at A-kraft- og kullobbyen har sat sig på dagsordenen i Bruxelles. Så nu handler det ikke længere om vindmøller og grøn vækst. Nu handler det om sikker energi og affaldshåndteringspolitik af atomaffald i Europa. Det er dagsordenen. Og det er selvfølgelig dybt bekymrende for energiselskaberne i Danmark," siger han.

Politisk opgør


Ulrich Bang taler om et opgør i EU-Kommissionen mellem bl.a. den danske klimakommissær Connie Hedegaard og den nye EU-energikommissær, tyskeren Oettinger, der har en helt anden dagsorden end Hedegaard. Og fordi EU-kommissionen fremlagde den kontroversielle strategi uden fokus på vedvarende energiformer for tre uger siden, mener Ulrich Bang, at Oettinger trak det første stik. Nu er det op til energiminister Lykke Friis at redde planen for Europas energi 2020.

"Den danske regering har heldigvis meldt positivt ud, og vi forventer, at den danske fløj på rådsmødet vil kæmpe for den danske dagsorden om, at vi får et CO2 mål på 30 pct. i 2020," siger Ulrich Bang.Det vil nemlig give et boost - ikke bare for investeringer i Europa i vedvarende energi, men også for investeringer i energieffektivitet.

"I Danmark har vi nogle virksomheder, som er ledende på det felt, f.eks. Grundfos og Danfoss. Så på det niveau er de danske ambitioner i fare," siger Ulrich Bang.

Da energiminister Lykke Friis er Danmarks repræsentant ved COP16 i Cancun, er det den danske viceambassadør, der er repræsenteret på mødet. Der kommer ingen konklusion fra ministerrådsmødet, men fører op til topmødet d. 4. februar, hvor energien i EU skal vende, og Lars Løkke vil repræsentere Danmark.