EUs miljøagentur skeptisk over for DONGs tyske kulkraftplan

Jacqueline McGlade, direktør for EUs miljøvagthund, EEA, er stærkt bekymret over DONGs tyske kraftværksplaner. Østtyskland er det mest oplagte sted i Europa at bruge biomasse som brændsel i kraftværker til produktion af el og varme.

»Efter min mening skal man altid tænke på kul som den sidst mulige ressource at anvende i kraftværker,« siger direktøren for EUs miljøvagthund, Jacqueline McGlade, om DONGs og andre europæiske energiselskabers storstilede planer om at bygge en række kulkraftværker i de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Vinden blæser den forkerte vej i energiselskabet DONG, mener Det Europæiske Miljøagentur, EEA. Det vil være bedre at bruge biomasse eller naturgas som brændsel frem for kul i DONGs planlagte kraftværk til ca. 15 milliarder kr. i det nordøstlige Tyskland, fastslog professor Jacqueline McGlade, der er direktør for Europas miljøvagthund, i går over for Berlingske Business.

European Environment Agency, EEA, har hovedsæde i København og støttes økonomisk af alle EUs 27 medlemslande, der også er medlem af et af verdens største miljøagenturer.

»Østtyskland er det mest oplagte sted (i Europa, red.) at bruge biomasse som brændsel i kraftværker til produktion af el og varme,« siger direktøren til Berlingske Business.

Det danske energiselskab, der bl.a. bryster sig af satsningen på grøn energi og i denne uge kom med meddelelsen om, at det skyder over fem milliarder kr. i to havvindmølleparker ved Storbritannien, planlægger inden udgangen af 2012 at opføre et stort kulkraftværk ved kysten af delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

I kampen for et bedre globalt miljø blander EEA-direktøren sig nu for første gang offentligt i projektet, og hun vender tommelfingeren nedad over for DONGs tyske planer. Kulprojektet får i forvejen modstand fra stadig flere beboere i området. De frygter miljøskader, bl.a. øget CO2-udslip, og færre indtægter fra turisme. Det planlagte kulkraftværk vil medføre et udslip på 10 millioner ton CO2 pr. år. Ved brug af kul er der også et markant udslip af svovldioxid.

Før DONG beslutter sig for at anvende de stærkt forurenende kul som brændsel i et nyt kraftværk, hvor der anvendes ren kulteknologi, bør DONG påvise, at der er meget vægtige grunde til at vælge kul som brændsel, påpeger direktøren: Nemlig at DONG ved sine kalkulationer af forskellige, mulige energikilder finder, at man ikke kan bruge biomasse eller finde et alternativ brændsel til kul, siger hun i sin udsædvanlige appel til DONG om at tænke sig om en ekstra gang.

Jacqueline McGlade er blandt toppolitikere, NGOer og embedsmænd et internationalt kendt navn. Hun kæmper for et bedre globalt miljø og klima. »Efter min mening skal man altid tænke på kul som den sidst mulige ressource at anvende i kraftværker,« siger Jacqueline McGlade om DONG og andre europæiske energiselskabers storstilede planer om at bygge en række kulkraftværker i de kommende år. »Kul er ikke vedvarende og ødelægger en masse i miljøet, f.eks. når man graver det op i det nordlige Tyskland. Meget af den kul har en meget høj koncentration af svovl, og der er mange problemer med CO2-udslip i atmosfæren fra kraftværker baseret på kul. Det er meget effektivt at bruge vedvarende ressourcer, f.eks. biomasse i et kraftværk, ja ekstremt effektivt i elproduktion. Alle andre løsninger end kul vil være bedre for DONG,« fastslår Jacqueline McGlade.

»Her i Europa sidder vi opfyldt af vedvarende energiteknologi. Vi har en utrolig ressource i mennesker, firmaer, små og store forretninger i Europa, som i det hurtigst mulige tempo investerer i fornybar energi. Man behøver ikke at tage uden for Europa for at finde innovative mennesker. DONG kunne vælge at tage til et land som Tyskland og der bruge den lokale innovation. Tyskland har et meget højt niveau inden for vedvarende energiteknolgi,« siger direktør, professor Jacqueline McGlade fra Det Europæiske Miljøagentur.