EUs GPS-konkurrent i luften til oktober

Galileo skal afløse dagens GPS-systemer og bidrage til Europas økonomi.

EUs transportkommissær, Antonio Tajani, indgik i marts aftale om, at servicecenteret for EUs eget satellitsystem, Galileo, skal ligge i Madrid i Spanien. Arkivfoto: Georges Gobet, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs helt eget GPS-satellitnavigeringssystem går i luften til oktober og skal langsomt forsøge at slå det amerikanske GPS-system af banen.

De to første virksomme satellitter skydes 20. oktober op fra Korou i Fransk Guyana i Sydamerika. Dermed åbnes ballet for Galileo, som det dyre projekt er blevet døbt efter den berømte, italienske astronom, som døde i 1642.

Galileo-satellitterne vil hænge i en højde af 23.600 km over Jorden og er afgørende for, at Galileo-systemet kan åbne i 2014. Det vil herefter gradvis blive forøget og forbedret frem mod 2019, hvor alt skal være på plads.

Fri for amerikanerne

EU ønsker med Galileo at få et satellitnavigeringssystem, som er langt mere præcist end det amerikansk opfundne GPS-system, som i dag er det altdominerende, hvad angår navigation. Samtidig forventer EU-Kommissionen, at det vil sætte gang i den europæiske økonomi, fordi Galileo samtidig kan bruges til og kobles sammen med masser af tjenester, som i dag er dybt afhængige af navigationsteknologi: elektricitetsnet, styring af bilparker, finanstransaktioner, skibsfarten, redningsoperationer, fredsskabende missioner m.m.

EU-Kommissionen ønsker dog også at gøre sig uafhængig af amerikanske interesser, så man har sin egen teknologi, der bliver stedse vigtigere på kritiske områder som f.eks. netop distribution af elektricitet og telekommunikationsnet. Alt i alt er forventningen, at Galileo over 20 år vil medføre økonomiske gevinster for 60 milliarder euro (447 milliarder kroner).

Galileo vil fra 2014-1015 være klar med tre tjenester på de til den tid 18 opsendte satellitter: en åben tjeneste, en offentligt styret tjeneste og en søgnings- og redningstjeneste.

Milliardstor ekstraregning

EU har spyttet solide summer i Galileo, som skulle have været i drift og burde have kunnet holde et budget på 13,4 milliarder kroner. Nu bliver regningen knap tre gange så høj. I januar måtte EU-Kommissionen sikre ekstra 14 milliarder kroner lagt ind i EUs budget for 2014-2020.

Ud over det amerikanske GPS-system findes det russiske Glonass-system.