EUs eget GPS-system bliver billigere

Galileo udvides med seks satellitter og tages i brug fra 2014.

Den første Galileo-satellit blev sendt op med raket fra den tidligere sovjetiske rumbase Baikonur i dagens Kasakhstan i april 2008. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs egen udgave af dagens GPS-satellitnavigationssystem, Galileo, bliver næsten fire milliarder kroner billigere end forventet.

Det står klart, efter at EU-Kommissionen onsdag fik de sidste to kontrakter på plads til det nye, europæiske system, som får premiere i lille målestok i 2014. De føjer ekstra seks satellitter til hele projektet og sparer samtidig 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner) på den i forvejen løbske regning.

Galileo er tænkt som en konkurrent til det amerikanske GPS-system (GPS står for »Global Positioning System«). I alt 24 satellitter i stedet for de oprindelige 18 skal sikre en endnu mere nøjeregnende stedplacering.

Samlet regning på 4,8 milliarder euro

Franske Thales Alenia Space og EADS Astrium vandt de sidste to kontrakter på henholdsvis 281 millioner og 73,5 millioner euro. De ekstra satellitter skal bruges til eftersøgninger og redningsaktioner. Desuden får myndighederne adgang til særlige funktioner.

Den samlede regning på Galileo er nu på 4,8 milliarder euro.

EU-Kommissionen har beregnet, at Galileo vil bidrage med 60 milliarder euro over 20 år til EUs økonomi, ligesom man bliver uafhængig af andre systemer.