EUs datatilsyn fortsat bekymrede over Windows 10-snagen

Microsoft forklarer fortsat ikke Windows 10-brugerne, hvilke oplysninger styresystemet samler ind om dem, og hvordan de bruges, siger EUs 28 datatilsyn.

Sådan kommer det nye panel i Windows 10 til at se ud, når Microsoft senere i år sender en opdatering ud til alle, så man selv kan bestemme, hvilke oplysninger man har lyst til at dele med softwaregiganten. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig for lidt kontrol med, hvilke oplysninger som brugere af Microsofts styresystem Windows 10 sender videre til softwaregiganten.

Det siger de 28 EU-landes datatilsyn efter et fælles møde i Bruxelles på trods af, at Microsoft har lovet at gøre det klarere for brugerne, hvad de siger ja til - og hvordan de kan sige nej. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stadig bekymrede

Datatilsynene bad sidste år Microsoft forklare, hvilke data der samles sammen om Windows 10-brugerne, og hvordan det sker. Microsoft skulle også forklare, hvad dataene bruges til, herunder om de bidrager til at kunne målrette reklamer.

I en fælles udtalelse i denne uge skriver datatilsynene, at de »forbliver bekymrede over den grad af beskyttelse, der er om brugernes personlige data«. De anerkender dog samtidig, at Microsoft forsøger at gøre noget ved den tågede indsigt i, hvad der sker bag skærmen.

Flere af datatilsynene har hver for sig taget fat i netop Windows 10, som siden sin fremkomst 29. juli 2015 har været omdiskuteret, fordi det var sat op til som standard at indsamle masser af oplysninger om folks brug af systemet og dermed og af dem selv og sende dem til Microsofts servere.

Forklaringerne mangler

Det franske datatilsyn, CNIL, pålagde i juli 2016 Microsoft at standse masseindsamlingen af brugerdata.

Microsoft lavede i januar en ny oversigt, hvor man i fem punkter kan slå indsamlingen af data fra eller begrænse den, men datatilsynene er fortsat ikke tilfredse med, at brugerne ikke får at vide, præcis hvilke data der samles ind.

»Microsoft skal klart forklare, hvilken slags personlige data der samles sammen, og til hvilket formål det sker. Uden sådanne oplysninger kan tilsagn ikke gives og er derfor ugyldigt,« skriver datatilsynene i deres udtalelse.

Stor opdatering af Windows 10 til april

Den kommende, store opdatering af Windows 10, kaldet Creators Update, vil give brugerne flere muligheder for at slukke for eller begrænse dataindsamlingen, har Microsofts Windows-chef Terry Myerson lovet. Opdateringen er skemasat til april.

Lige nu kan man logge ind med sin Microsoft-konto på Microsofts netsted og selv justere på grænserne for delingen af oplysninger. Det kræver dog, at man faktisk logger ind på Windows med en Microsoft-konto. Hvis man bare bruger en lokal konto, sådan som det var praksis til og med Windows 7, får disse ændringer ingen betydning nu. Det vil først ske, når Windows 10 er blevet opdateret.

Indtil da kan man hente forskellig software som DoNotSpy10 eller ShutUp10, der bringer alle de skjulte funktioner frem, så man selv kan vælge at slå dem fra, som man ikke kan lide.

Læs mere: Log selv ind hos Microsoft og ændr privatlivsindstillingerne