Europas underleverandører får tommelskruer på

Mindre underleverandører, som Danmark er rig på, presses hårdere end nogensinde af internationale industrikoncerner.

Særligt Norden er hårdt ramt, viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra det engelske finansieringsselskab Demica ifølge Idag.dk.

Demica talt med 500 europæiske virksomheder og konkluderer, at 73 procent af de store europæiske virksomheder stadig forsøger at forlænge den betalings-periode, som deres leverandører tilbyder dem. Og i den nordiske region, især i Sverige, er tallet endnu højere, vser rapporten.

De store koncerner trækker især betalingerne i langdrag, og det rammer danske virksomheder hårdt, forklarer Lars Hostrup, der er afdelingsdirektør i Nordea.

- De store producenter presses af aktionærerne til at præstere bedre resultater. De presser så deres underleverandører til rabatter og længere betalingsfrister, siger Lars Hostrup.

I Danmark har magtkampen været bitter inden for vindmølleindustrien. I resten af Europa er også underleverandører i jern- og metalområdet samt bilindustrien under hårdt pres.

Logistikken er slanket og køberne har de seneste år har presset underleverandører til det yderste for at nå maksimal effektivitet.

Resultatet er en højspændt situation, hvor underleverandørerne i sidste ende må sætte priserne op eller lukke.

- Og det er ikke nødvendigvis en fordel for de store producenter, understreger Lars Hostrup.

Kilde: Idag.dk