Europæiske tilsynsmyndigheder advarer mod kryptovaluta

De prøver igen. Tre af EU's finansielle tilsynsmyndigheder advarer nu samlet mod køb- og salg af virtuelle møntfod, men vedlægger råd omkring sikkerhed.

Kryptovalutaer tog et generelt dyk i begyndelsen af det nye år, hvor den mest kendte, bitcoin, faldt med 70 procent, inden den stabiliserede. EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVE HUNT

»Du skal ikke investerer penge, som du ikke har råd til at tabe,« lyder et af hovedbudskaberne i en samlet advarsel fra EU’s tre finansielle tilsynsmyndigheder (ESA’er).

Advarslen er blot en i en lind strøm af udmeldinger siden 2013, der alle advarer forbrugerne mod investeringer i kryptovaluta som bitcoin, ripple og etherium, der på det seneste har haft stærkt svingende kurser.

»De tre ESA’er er bekymrede over det stigende antal forbrugere, der køber VC’ere (virtuel valutaer, red.) med en forventning om, at værdien af VC’er vil forsætte med at stige, men uden at være klar over den høje risiko for at miste de penge der er investeret,« uddyber sammenslutningen, der består af Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA) og Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).

Udmeldingen kommer efter et massivt kursfald i begyndelsen af det nye år, hvor det mest omtalte har været bitcoins styrtløb fra en kurs på lige under 20.000 dollar per mønt i december til et lavpunkt på lige under 6.000 i første halvdel af februar.

Tilsynsmyndighederne råder dog borgere til at være afklarede med risikoen ved at sætte penge i de digitale møntfod og fokuserer samtidig på, at forbrugerne bør holde styr på den digitale sikkerhed på de enheder, som man tilgår sin digitale valuta fra, for at undgå hacking.

Det hænger sammen med at kryptovalutaer sendes fra såkaldte ’wallets’, hvilket er krypterede, anonymiserede konti. Det betyder samtidig, at det ikke er til at sige, hvem der benytter den - om det er 'ejeren', eller den er hacket.

Det ekkoer advarsler helt tilbage fra 2013, hvor Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, der er et ESA-medlem, allerede lagde fokus på forbrugernes egne sikkerhedsforanstaltninger:

»Du bør udvise samme forsigtighed med din digitale wallet, som du ville med din konventionelle pung eller taske. Du bør ikke gemme større pengebeløb i den i længere tid og sikre dig, at den er sikret.«