Europæiske tech-startups slår USA

På få år er investeringsniveauet i europæiske tech-startups fordoblet, mens det generelle økosystem er blomstrende. Europa kan matche Kina og USA på området, lyder dommen i ny rapport.

Mange iværksættere vælger efterhånden at blive hjemme i Europa for at starte op i stedet for at tage til Silicon Valley. Ifølge Tom Wehmeier kan Europa godt matche USA og Kina. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er normalt Kina og USA, eller rettere Shanghai og Silicon Valley, man drømmer sig til, når talen falder på startup-eventyr i teknologiens verden. Europa har været en sovende kæmpe, men over de senere år, er den ifølge den årlige rapport The State of European Tech 2017 begyndt at røre på sig.

Rapporten er udarbejdet af investorfirmaet Atomico i samarbejde med en række samarbejdspartnere.

”Med den her rapport vil vi gerne kigge nærmere på hvad, der skal til for at bygge et tech-økosystem. Vores mennesker, vores hovedstæder, de fællesskaber, vi bygger, og resten af den bærende infrastruktur. Hvis du kigger på alle disse forskellige indikatorer, så tror vi, at det europæiske tech-økosystem i dag er det sundeste, der nogensinde har været,” siger Tom Wehmeier fra Atomico til IDAs teknologipodcast Techtopia, der møder ham på teknologifestivalen SLUSH i Finland, som er samarbejdspartner på rapporten.Fordobling af investeringer

Rapporten trækker ikke kun på finansielle data såsom antallet af investeringer, størrelsen af dem eller antallet af opkøb og børsintroduktioner. Det handler også om antallet af tech-meetups i europæiske byer og videnskabelige artikler, der bliver offentliggjort om fx kunstig intelligens. Og det handler, om hvor tech-arbejdskraften bor, hvor mobil den er, og om folk rejser til eller fra Europa for at arbejde med teknologi.

Kraftcentrene i Europa er Berlin, London og Paris, og mange iværksættere vælger efterhånden at blive hjemme i Europa for at starte op i stedet for at tage til Silicon Valley. Men også mindre byer rundt omkring melder sig på banen, herunder København. Og Ifølge Tom Wehmeier kan Europa godt matche USA og Kina.

”Indtil nu har virkeligheden været, at muligheden for at bygge en forretning omkring idéen ofte ikke har været der. Men vi ser mere og mere, at brikkerne er ved at falde på plads i steder som København, Tallinn og Lissabon for at sikre, at en idé kan skaleres op til en virksomhed, at iværksættere har adgang til alt, de behøver såsom andre talenter, kontorer, kapital, rollemodeller og rådgivere,” siger han til Techtopia.Alle store byer er med andre ord blevet tech-byer. Bare i og omkring København popper det op med koncentrerede vidensmiljøer som Copenhagen Science City og Lyngby-Taarbæk Vidensby, mens startup hubs
skyder op overalt.

De kolde tal viser, at 38 europæiske virksomheder blev børsnoteret i 2017 mod 17 i USA. Og prognoserne peger mod, at der i 2020 vil investeres 19 milliarder dollars i europæiske teknologivirksomheder. Det er næsten dobbelt så meget, som da første udgave af The State of European Tech udkom i 2015.

”Da vi første gang publicerede denne rapport for 2 år siden, fejrede vi den milepæl, at vi nåede 10 milliarder dollars, så vi er kommet et langt stykke i løbet af kort tid,” siger Tom Wehmeier.Flere børsnoteringer i Europa

Og hvilken teknologi er det så, der batter i Europa?

”En af de ting, vi fangede for første gang i en rapport sidste år, var Europas lovende speciale og viden inde for dybe teknologier, hvilket inkluderer kunstig intelligens, automatiserede køretøjer, blockchain, robotter og meget andet. I 2017 ser vi en fortsættelse af den udvikling. Vi er på vej mod 3,5 milliarder dollars investeret i europæiske, dybe teknologiske virksomheder,” siger han.

Han peger på, at der særligt er et stærkt akademisk fokus i områder som kunstig intelligens. Ud af de 100 bedste forskningsinstitutioner inden for kunstig intelligens på globalt plan ligger 32 af dem i Europa, og det er ifølge Tom Wehmeier mere end nogen anden region.

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Artiklen er oprindeligt publiceret på IDA Universe.