Europæiske kæmper vil svinge hammeren over skattely

Fem af de største europæiske lande vil med udveksling af oplysninger om fonde og forretninger bekæmpe skatteunddragelse.

Foto: KERRY DAVIES.
Læs mere
Fold sammen

Europas fem største økonomier har slået sig sammen om at bekæmpe brugen af skattely i Europa.

Det er nemlig lykkedes Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig at blive enige om en udveksling af data om virksomheder og fonde, der skal gøre det svære at dukke sig for skattemyndighederne.

Det skriver flere internationale medier herunder The Guardian og BBC.

»Storbritannien vil arbejde med vores største europæiske partnere for at finde ud af, hvem der virkelig ejer de hemmelighedsfyldte skuffeselskaber og investeringsselskaber, der er blevet brugt til at gennemføre skatteunddragelse, hvidvask og høstet frugterne af korruption,« siger den britiske finansminister George Osborne ifølge BBC.

Han tilføjer, at man dermed giver endnu et »slag med en hammer« mod de, der ulovligt vil forsøge at gemme deres formuer af vejen for diverse skattemyndigheder.

Aftalen mellem de europæiske stormagter kommer en halv snes dage efter de omfattende afsløringer om brugen af skattely i Panama, hvor 11,5 millioner lækkede dokumenter til avisen Süddeutsche Zeitung har kastet lys over, hvordan velhavende personer og virksomheder verden over i et net af svært gennemskuelige konstruktioner har undgået at betale skat.

Sagen har netop trukket tråde til Storbritanniens premierminister, David Cameron, der gennem sin fader havde investeret i et skattelyselskab.

Udvekslingen af informationer ventes at kunne blive gennemført så tidligt som i januar 2017, og håbet er, at flere af de største lande vil følge trop. Blandt andet vil de fem lande forsøge at lægge pres på G20-landene for at få dem med på vognen.