Europæiske banker har lang vej til normalisering

Kvartalsregnskaberne fra UBS og Standard Chartered tegner et billede af en europæisk banksektor, der halter langt bag de amerikanske konkurrenter og stadig sidder fast i restruktureringsfasen. Det skriver Wall Street Journal.

Foto: ALVIN BAEZ

Storbanken UBS blev straffet af aktionærerne efter at have udskudt bankens forventninger til egenkapitalforretningen et år, mens Standard Charterede varslede jobtab i tusindvis og en kapitaludvidelse på 5,1 mia. dollar.

Nyhederne er de seneste skud på stammen i en regnskabssæson, der har budt på flere skuffelser fra de europæiske pengeinstitutter. Herunder kan nævnes højere omkostninger hos Barclays, tusindvis af fyringer hos Deutsche Bank og en kapitalrejsning hos Credit Suisse. HSBC lovede ligeledes at intensivere besparelserne efter pres fra investorerne, skriver Wall Street Journal.

En af årsagerne er hård konkurrence fra de amerikanske banker, der er kommet længere i deres restruktureringer efter at have kickstartet processen allerede lige efter finanskrisen og dermed tidligere end de europæiske konkurrenter. Det afspejler sig i en gennemsnitlig egenkapitalforretning på 3,95 pct. på det europæiske hold mod 8,54 pct. hos amerikanerne.

Striksere regulering i Europa tilskrives også en del af forklaringen. Både Barclays, HSBC og Credit Suisse gav reguleringen en del af skylden for både højere omkostninger og mere usikkerhed. Til sammen er de tre banker blevet idømt bøder for mere end 30 mia. kr. siden 2010 for overtrædelser såsom hvidvask af penge, brud på amerikanske sanktioner mod narkokarteller og terrorister samt manipulation med libor-renten og valutamarkeder.