Europæisk vindmarked ramt af usikkerhed om støtteordninger

Udsigten til en omfattende reformering af støtteordningerne til vindenergi giver stor usikkerhed på de europæiske vindmøllemarkeder, hvor projektudviklere flere steder har travlt med at få gennemført projekter, før nye ordninger træder i kraft.

»Den resulterende usikkerhed skaber et hastværk med at få gennemført projekter på markeder i lande med udløbende FIT-ordninger og i Storbritannien, hvor en tidlig udfasning af støtteordningen har opbygget en betydelig pipeline af projekter til færdiggørelse inden årtiets udgang,« skriver Make Consulting. Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Europæiske vindmøllemarkeder oplever i øjeblikket hidtil uset stor usikkerhed om rammebetingelserne, da nøglelande forbereder implementering af nye rammebetingelser,« skriver konsulentfirmaet Make Consulting i en pressemeddelelse.

Det er de vedblivende lave energipriser i Nordeuropa, der sammen med med EU-statsstøttereguleringer tilskynder regeringer til at revurdere de såkaldte feed-in-tariffer (FIT) og designe støttemekanismer, der er mere sensitive over for ændringer i energipriserne. Det skal sikre, at der ikke sker en eskalering af det offentliges udgifter til ordningerne.

»Den resulterende usikkerhed skaber et hastværk med at få gennemført projekter på markeder i lande med udløbende FIT-ordninger og i Storbritannien, hvor en tidlig udfasning af støtteordningen har opbygget en betydelig pipeline af projekter til færdiggørelse inden årtiets udgang,« skriver Make Consulting.

På andre markeder, hvor støtteordningerne allerede er omlagt og gjort sensitive over for ændrede elektricitetspriser, har den lave elpris givet flere følgevirkninger, skriver konsulentfirmaet og peger på, at det på disse markeder har afholdt flere udviklere fra at opføre nye projekter.

I Europa blev der i 2015 opført ny vindmøllekapacitet på 14,4 gigawatt ifølge Makes opgørelser. Det var 9 pct. mere end året før og drevet blandt andet af rekordopsætninger i Tyskland, Polen, Tyrkiet, Finland og Holland. I 2016 venter konsulentfirmaet et fald i de europæiske marked til 14,2 gigawatt som følge af en nedgang i offshore-markedet.

For tiårsperioden 2016-2026 estimerer Make samlet set opsætning af 140 gigawatt ny vindmøllekapacitet i Europa. Heraf ventes Nordeuropa at tegne sig for 60 pct. af opsætningerne.