Europæisk banktilsyn koster banker to milliarder kr.

Det fælles europæiske banktilsyn under centralbanken ECB kommer til at koste i omegnen af 260 mio euro, svarende til knap 2 mia. kr., i 2015.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser ECB, der til november overtager tilsynet med de største finansielle institutioner i euroområdet, i alt op til 130 finansielle institutioner.

Det er bankerne selv, der skal betale for de ekstra opgaver, ECB får pålagt, og den samlede regning på 260 mio. euro betyder, at de fleste af de omfattede banker kommer til at betale mellem 0,7 og 2 mio. euro om året. De allerstørste vil dog få en regning på helt op til 15 mio. euro, mens de mindste slipper med 2000 euro.

ECB pointerer dog, at den eksakte regning først kan opgøres i 2015.

ECB har nu sendt et udkast til regler for tilsynsgebyrer i høring blandt de berørte parter. Centralbanken lover, at reglerne træder i kraft, inden ECB tager fat på sine tilsynsopgaver 4. november.

Det fælles europæiske banktilsyn er led i EU's bestræbelser på at forhindre en ny finanskrise, hvor regningen ender hos skatteyderne.

Danmark har endnu ikke besluttet sig for eller imod deltagelse i EU's bankunion, der også er åben for ikke-eurolande. Men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har tidligere forsikret, at de danske banker ikke skal betale for dobbelt tilsyn.

- Hvis Danmark beslutter sig for at gå med i bankunionen, så vil det være tilstrækkeligt, at det danske Finanstilsyn gennemgår de største danske kreditinstitutter, og at ECB derpå godkender resultatet, sagde ministeren ved et møde i Folketingets Europaudvalg tilbage i januar ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En evaluering fra EU-Kommissionen viste for nylig, at EU's medlemsstater i alt har brugt 1500 mia. euro på at forhindre den finansielle sektor i at kollapse efter finanskrisen. Men med de nye regler og krav, som EU siden krisen har påført finansverdenen, burde risikoen for fremtidige finansielle kriser være mindsket, ligesom effekterne af fremtidige finanskriser formentlig vil være mindre, konkluderede kommissionen.