Europa og USA enige om central dataaftale

I sidste øjeblik nåede EU og USA tirsdag aften til enighed om en aftale, der skal sikre overførsel af data over Atlanterhavet.

Hvis en aftale ikke var kommet på plads, ville det have været ulovligt at overføre data fra Europa til USA. Det ville have ramt Facebook, Google, Apple, Microsoft og alle andre internettjenester, som millioner af os bruger mange gange hver eneste dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAGADEESH NV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlere fra EU og USA nåede tirsdag aften til enighed om en ny aftale, der skal forhindre, at data over Atlanten bliver begrænset.

Aftalen er indgået i sidste øjeblik, efter at EU og USA har haft problemer med at få forlænget den nuværende aftale kaldet »Safe Harbour« (sikker havn). Det skyldes, at EU-Domstolen – som er EUs øverste juridiske myndighed – i oktober grundskød en 15 år gammel aftale. som over 4.000 virksomheder – især amerikanske – har meldt sig til.

Ifølge den aftale kunne de overføre europæeres personlige data til servere, der fysisk står i USA, og behandle oplysningerne dér.

Men tirsdag aften lykkedes det at få en ny aftale på plads, som endnu mangler en politisk godkendelse.

»Vi har en aftale,« skrev Christian Wigand, talsmand for EU-Kommissionen, ifølge nyhedsbureauet Reuters på Twitter.

Hvis en aftale ikke var kommet på plads, ville det have været ulovligt at overføre data fra Europa til USA. Det ville have ramt Facebook, Google, Apple, Microsoft og alle andre internettjenester, som millioner af os bruger mange gange hver eneste dag.

EU har arbejdet på at begrænse dataoverførsel på grund af bekymringer om den praksis, USA bruger, når landet overvåger oplysninger. Nu tegner det ifølge Reuters til, at den nye aftale giver bedre muligheder for at få et overblik over, hvordan virksomhederne bruger oplysningerne.

Hvis det ikke var lykkedes at få en aftale, kunne det have fået store konsekvenser. Blandt andet ville den aftale, som mange europæiske myndigheder og virksomheder har med amerikanske selskaber om overførsel af for eksempel løn- og personaledata, kreditkortdata, rejsedata, e-handels­oplysninger samt medicinske oplysninger, have været ulovlig.

EU forbyder nemlig, at europæeres personlige data sendes til steder i verden, der ikke garanterer tilstrækkelig databeskyttelse, blandt andet fordi man som europæer ikke kan klage, hvis amerikanske myndigheder har fået adgang til ens personlige data.