Europa kan ikke opgradere til Windows 7

Windows-brugere i blandt andet Danmark må købe den fulde pakke, fordi EU spænder ben, siger Microsoft.

Microsofts topchef, Steve Ballmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver umuligt for europæere at opgradere fra en nuværende udgave af Microsofts computerstyresystem Windows til den kommende Windows 7.

Det er konsekvensen af, at EU-Kommissionen kræver, at Windows 7 leveres, uden at Microsoft fletter sit Internet-program, Internet Explorer, sammen med selve Windows, siger IT-giganten nu.

Windows 7 kommer på markedet 22. oktober, og prisen vil ligge omkring otte procent under, hvad det udskældte Windows Vista koster i dag.

Men EU-Kommissionen har en konkurrencesag kørende mod Microsoft efter klager over, at Microsoft lidt for effektivt har flettet sine programmer sammen, så det er svært for konkurrenterne at komme ind. EU truer Microsoft med en gigantbøde, og Microsoft har som modtræk sagt, at Windows 7 i Europa leveres helt uden Internet Explorer - og dermed ikke har et Internet-program, når man starter Windows 7.

Microsoft vil i løssalg sandsynligvis levere en CD med, hvorfra man selv må installere Internet Explorer, ligesom der sandsynligvis pågår intense diskussioner - og forhandlinger - blandt PC-producenterne om, hvad de gør. PC-producenterne leverer nemlig typisk nye computere med en række programmer installeret på forhånd, uanset om man har lyst til at få dem eller ej. Microsofts konkurrenter, f.eks. norske Opera og Mozillas Firefox, håber naturligvis at komme med i grundpakken, så brugerne selv kan vælge, hvilket program de vil bruge for at gå på nettet.

Men man vil ikke kunne opgradere ældre PCer til en ny Windows 7 i Europa. I stedet skal europæerne købe den fulde udgave af softwaren i stedet for blot en opgradering, og den vil koste det samme som opgraderingen. I Storbritannien, hvor priserne for Windows 7 netop er offentliggjort, vil det betyde en udgift på 79,99 pund - mod 149,99 pund for hyldevaren, der dog kan installeres på mere end en maskine.