Europa har købt 2,37 mio. Blu-ray-DVD-skiver

Fire af fem solgte højdefinitions-DVDer er i Blu-ray-format.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget af Blu-ray-DVDer i Europa har nu passeret to og en kvart million.

Nærmere bestemt 2,37 millioner film på Blu-ray-diske er solgt i Europa til dato, oplyser Blu-ray Disc Association, som promoverer Blu-ray-skiven i kampen mod den konkurrerende HD-DVD-skive. Begge ønsker de at blive afløseren for dagens DVD.

Ifølge tal fra analyseselskabet GfK er 79 procent af de nye DVD-skiver, som er købt i Europa i år, Blu-ray-skiver, mens 21 procent er HD-DVD.

Bedre billeder og lyd

Begge skiver har samme størrelse som en normal DVD-skive men kan rumme langt flere data. Det giver mulighed for billeder og film i højdefinitionskvalitet (HD) med skarpere billeder og klarere lyd.

Bag Blu-ray (opkaldt efter den blå laserstråle) står elektronikgiganten Sony, der støttes af en række filmselskaber. HD-DVD kommer fra elektronikgiganten Toshiba og bakkes op af bl.a. Microsoft og visse filmselskaber.

Det kræver særlige afspillere at kunne se de nye skiver, og disse er ikke ude i stort tal, delvis på grund af prisen, delvis fordi forbrugerne afventer en afklaring af, hvilket format der vinder krigen. Sonys nye Playstation 3 kan afspille Blu-ray-skiver, mens Microsofts Xbox 360 kan afspille HD-DVD-skiver gennem et løst drev.

Blu-ray Disc Association siger, at der er solgt 3,2 millioner Playstation 3-maskiner og 34.000 »rigtige« Blu-ray-afspillere i Europa.

Ifølge HD DVD Promotional Group er flere end 60 procent af alle solgte HD-afspillere i 2007 til HD-DVD. En HD-DVD-afspiller koster langt mindre end en Blu-ray-afspiller.

5.000 solgte afspillere i Danmark i år

En række af de store elektronikproducenter har taget konsekvensen af formatkrigen og sender afspillere på gaden, som kan klare begge formater. Senest har Samsung, som ellers støtter Blu-Ray-lejren, meldt sig med sin dobbeltafspiller, som ikke blot kan vise filmene men også kan udnytte de ekstra funktioner på skiverne.

I Danmark er der ifølge Branchen Forbrugerelektronik, som samler alle producenterne, solgt omkring 2.000 Blu-ray- eller HD-DVD-afspillere i 2007. I år ventes solgt 5.000 og til næste år 30.000.