Europa får bedre GPS

Ny europæisk teknologi skal forbedre nøjagtigheden af det eksisterende GPS-system. Teknologien er en forløber til det europæiske satellitnavigations-system Galileo.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er der gratis adgang til den såkaldte EGNOS Open Service for private og virksomheder i Europa. EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) er et forstærkningssystem, der skal forbedre nøjagtigheden af satellitnavigations-signaler over Europa. Nøjagtigheden af de nuværende GPS-signaler forbedres fra ca. ti meter til to meter.

EGNOS er det første europæiske satellitnavigations-projekt og en forløber for det globale satellitnavigations-system Galileo, som er under udvikling i EU.

Teknologien skal bruges i andre forskellige sektorer, herunder landbrug, gennem nøjagtig sprøjtning med gødningsstoffer, eller transport, gennem automatiske systemer for opkrævning af vejafgifter eller forsikringsordninger med "betaling efter brug". Den skal også bruges i luftfarten.

Fra midten af næste år skal der etableres en nødtjeneste, "Safety-of-Life", der advarer brugeren inden for seks sekunder om, at systemet ikke fungerer ordentligt. Der afprøves i øjeblikket en kommerciel tjeneste, som også kommer til næste år.

EGNOS består af transpondere om bord på tre geostationære satellitter og et jordbaseret net af ca. 40 positionsbestemmelsesstationer og fire kontrolcentre, som alle er indbyrdes forbundet. Dækningsområdet omfatter de fleste europæiske stater og kan udvides til at omfatte nabolandene.

Den nye Open Service kræver kun en GPS/SBAS-kompatibel modtager inden for EGNOS' dækningsområde. De fleste GPS-modtagere, der i dag sælges i Europa, opfylder dette krav. Der kræves ingen tilladelse eller særlig certificering.