EU: YouSee skal lukke konkurrenter ind

EU-Kommissionen støtter krav om, at TDCs konkurrenter skal kunne bruge Danmarks største kabel-TV-net. »Destruktivt indgreb mod en privat virksomhed,« siger TDCs koncernchef.

Telenor og Telia skal fremover kunne bruge TDCs kabel-TV-net. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største kabel-TV-selskab, TDCs YouSee, skal åbne sit net og lade konkurrenterne komme til.

Det fastslår EU-Kommissionen i et brev til den danske IT- og Telestyrelsen, som finder det betænkeligt, at TDC både er dominerende på det danske telefonnet og på kabel-TV.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg News bakker EU-Kommissionen den danske styrelse op. Det betyder, at TDCs største konkurrenter - norske Telenor/Cybercity og svensk-finske Telia - skal kunne bruge YouSees kabel-TV-net på samme måde, som de i dag lejer sig ind på TDCs telefonnet, når en kunde ønsker at få telefon fra Telenor eller Telia i et område, hvor Telenor eller Telia ikke selv dækker.

Eneste TDC-selskab i fremgang

YouSee dækker 44 procent af de danske husstande med kabel-TV og er landets største kabel-TV-selskab foran Telia Stofa, ejet af det svenske svar på TDC, Telia. Men YouSee kunne i 2008 fremvise en vækst på 12,2 procent i omsætningen og 18,2 procent i driftsresultatet (EBITDA) og gik som det eneste TDC-selskab frem i omsætning. Derfor har forslaget fra IT- og Telestyrelsen tændt alle røde alarmlamper i telekoncernen.

»Vi har intet imod konkurrence, men her går man bare for vidt. Det er helt ubegribeligt. Vi stiller op til enhver konkurrence. TDC konkurrerer på livet løs hver dag, og vi skal have hård konkurrence i Danmark. Vi har bare også forventninger om en basal fairness, så det ikke betyder, at at de, der har kæmpet sig til en position, partout skal undermineres,« siger koncernchef i TDC, Henrik Poulsen, til Business.dk.

TDC-chef: Priserne falder jo

Han understreger, at TDC har investeret milliarder i YouSee og YouSees kabel-TV-net gennem årene.

»Potentielt er dette et destruktivt indgreb mod en privat virksomhed. I Danmark er det regulatoriske miljø mod TDC relativt hardcore, og man kan diskutere, om det går for vidt, når der direkte foretages indgreb. Man kommer i tvivl om, hvad IT- og Telestyrelsens agenda er, for når priserne de seneste to-tre år dokumenteret rasler ned, kan det jo ikke være på grund af manglende konkurrence,« siger koncernchefen.

Han kalder det »en hypotetisk risiko«, at TDC som største udbyder af både telefoni og bredbånd i Danmark skulle koordinere sine kampagner.

»Vi kan dokumentere, at det ikke sker,« siger Henrik Poulsen.

Vil ikke mistænkeliggøres

Direktør i YouSee, Niels Breining, forstår ikke EUs holdning.

»Vi har ikke set brevet endnu og kender det kun i hovedtræk. Men vi undrer os over, at Kommissionen har valgt at acceptere indstillingen fra IT- og Telestyrelsen. Derved går Kommissionen imod sin egen beslutning om ikke at regulere kabel-TV-nettet. Denne sag handler om at sikre danskerne de bedste og billigste bredbåndsforbindelser,« siger Niels Breining.

Han er enig i, at det er specielt, at det største teleselskab også er det største kabel-TV-selskab.

»Derfor kan der være brug for en løsning, som kan imødegå den bekymring, der trods alt kan opstå. Det vil vi gerne medvirke til. Vi er ikke interesseret i at blive mistænkt for at udnytte vor position til skade for markedet og kunderne,« siger Niels Breining.

Antenneforeninger rammes ikke

Kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Jakob Willer, har tidligere over for Business.dk understreget, at et indgreb kun vil gælde TDC, ikke de private antenneforeninger, som leverer TV-signalet den sidste vej ud til kunderne.

»Vi pålægger ikke de private antenneforeninger spor. Ikke spor. Det handler ene og alene om TDC. Konsekvensen for de private antenneforeninger kan højst blive, at de får valgfrihed,« understreger Jakob Willer.

Teleanalytiker Torben Rune, direktør i analysefirmaet Netplan, har kaldt forslaget for »en bombe«.

YouSees største konkurrent, Telia Stofa, er dog ikke sikker på, at det kan betale sig for konkurrenterne at gå ind på TDCs net. Derimod glæder elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, sig over udspillet.

Også krav i Holland

EU-Kommissionen krævede i sidste måned, at Liberty Global og Ziggo i Holland skal åbne deres kabelnet for konkurrencerne.