EU vil tvinge mobilpriser helt i bund

Europa-Parlamentet gør klar til endnu voldsommere nedsættelse af prisen for at bruge mobiltelefonen i udlandet.

Europa-Parlamentet overtrumfer EU-kommissær Neelie Kroes' tvangsnedsættelse af mobilpriserne i EU. De skal have et endnu større hak nedad, mener parlamentarikerne. Arkivfoto: Yves Herman, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen for at bruge mobiltelefonen i udlandet står til at få endnu et ordentligt tryk nedad. Europa-Parlamentet lægger nemlig op til stramninger, der er skrappere end dem, som EU-kommissær Neelie Kroes allerede har undervejs. Parlamentet ønsker at få de såkaldte roamingpriser endnu længere ned, viser et oplæg, som nyhedsbureauet Reuters har fået fingrene i.

Dermed vil prisen for et udgående kald - altså at ringe op - i de 26 andre EU-lande blive tvangsnedsat til 15 cent (1,15 kroner) i minuttet mod Kroes' plan, der lægger op til at skære en tredjedel af de nuværende priser og ende på 24 cent (1,78 kroner); i dag koster det 35 cent (2,60 kroner). Indgående kald - altså når man bliver ringet op - skal koste fem cent (37 øre) i minuttet mod i dag 11 cent, mens prisen på at sende en SMS-besked skal halveres til fem cent (37 øre). Går man på nettet fra sin mobiltelefon eller computer med mobilmodem, skal maksimumprisen ifølge parlamentet være 20 cent (1,48 kroner) pr. megabyte mod de 50 cent (3,71 kroner), som der ellers er lagt op til.

Indgrebet vil være voldsomt, hvis det vedtages. I dag udgør opkald i udlandet omkring fem procent af teleselskabernes omsætning og omkring syv procent af overskuddet - dog med store geografiske forskelle, eftersom der er langt flere turister i Sydeuropa end i Nordeuropa.

Flere politikere, også i selve EU-Kommissionen, har som mål helt at få afskaffet roamingpriserne, så det koster det samme at ringe og bruge dataforbindelsen, uanset hvor man er i de 27 EU-lande. Dermed vil det indre marked for alvor være en realitet, lyder argumentet.

EU har gennem flere år tvangsnedsat mobilpriserne år for år. Den nuværende aftale udløber i år, og en ny skal derfor vedtages.

Parlamentets forslag går på, at Neelie Kroes' plan kan gælde for i år, mens der så skal skæres dybt i 2013 og 2014.

EU: Mindre priser = større forbrug

Officielt støtter teleselskaberne, at de kunstigt høje roamingpriser kommer ned, men de frygter samtidig at miste indtjening. EU-Kommissionen har gennem flere år argumenteret med, at hvis priserne falder, vil folk faktisk begynde at bruge telefonen og computeren, når de er i udlandet modsat i dag, hvor man - i samme øjeblik grænsen er krydset - bruger en masse energi på at sikre, at alle automatiske opdateringer, vejrudsigter m.m. er slået helt og aldeles fra, så man ikke ender med at stå med en kæmpe regning.