EU vil stramme op over for IT-giganter

Amerikansk ængstelse over den nye EU-Kommission, hvor en af Margrethe Vestagers første sager kan blive armvridning med Google.

Tyskeren Günther Oettinger, der i dag er EUs energikommissær, overtager 1. november posten som kommissær for den digitale økonomi og samfundet og agter at gå til biddet over for især de amerikanske teknologigiganter. Arkivfoto: John Thys, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Udskiftningerne på kommissærposterne i EU lægger op til en strammere linie over for de internationale teknologigiganter.

Allerede få timer efter sin officielle udnævnelse gjorde den nyudnævnte tyske kommissær for den digitale dagsorden, Günther Oettinger, det klart, at Googles markedsstyrke står til at blive stækket i de kommende år.

Günther Oettinger har længe forholdt sig kritisk over for Google og siger, at han vil lægge pres på for at sikre, at Google bevarer neutralitet og objektivitet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Google-afgørelse igen udsat

EUs afgående konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, sagde i New York onsdag, at han næppe når at træffe afgørelse i konkurrencesagen mod den amerikanske internetgigant, som anklages for at vægte sine egne internettjenester højest og holde konkurrenter ude af sine søgeresultater. Almunia har for nylig igen afvist Googles forslag til en løsning på striden.

»Med vished vil denne sag ikke kunne lukkes før i slutningen af oktober,« sagde han.

Dermed kan den ende i hænderne på hans afløser, den nyudnævnte danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, og Oettinger vil »arbejde tæt sammen« med hende, siger hans talsmand.

Hvis den nye EU-Kommission, som tiltræder 1. november, lægger en strammere linie, kan Google risikere en formel sag, nye undersøgelser og store bøder, som regnes ud ud fra Googles globale omsætning.

Margrethe Vestager arver også sagen om, hvorvidt Irland, Luxembourg og Holland har givet den amerikanske IT-gigant Apple, den amerikanske kaffekæde Starbucks og den italienske bilproducent Fiat særligt begunstigede skatteaftaler mod, at de lagde deres forretninger i de respektive lande.

Skal sikre et åbent Internet

Günther Oettinger, som lige nu er EUs energikommissær, bliver ansvarlig for at sikre, at Internet også fremover er åbent, og at onlinetjenester kan arbejde frit på tværs af landegrænserne.

Han sagde ifølge den britiske finansavis Financial Times også, at europæiske telekoncerner som britiske Vodafone og tyske Deutsche Telekom er bagefter deres globale konkurrenter, hvorfor EU kunne blive mere åben over for branchens satsninger. Televerdenen har bl.a. længe ønsket at få stækket Googles magt og få hjælp til at regulere beskedtjenester som Facebooks WhatsApp, hvor det ikke er teleudbyderne men tredjepart, der leverer beskederne til modtagerne.

Den europæiske televerden er hårdt ramt af den intense konkurrence og ser gerne, at investeringerne i højhastighedsinternet stiger, så handelen kan komme i omdrejninger og skabe nye jobs. Desuden arbejder EU-Kommissionen på skabelsen af et europæisk, indre telemarked.

På Günther Oettingers dagsorden vil også stå spørgsmålet om netneutralitet - altså spørgsmålet om, at al internettrafik skal have samme prioritet, og at ingen kan lægge sig i overhalingsbanen ved at sikre, at netop deres forbindelser prioriteres højere end anden internettrafik.

Privatlivets fred i fokus

Endelig skal den nye digitale kommissær også håndtere bedre beskyttelse af privatlivets fred. Her er EU i færd med en omfattende modernisering og opstramning af reglerne for databeskyttelse, hvilket også er en del af striden med de amerikanske IT-giganter, som sidder på størstedelen af de nettjenester, som også europæere benytter sig af, f.eks. Google og Facebook.

I lyset af afsløringerne af den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende aflytning og overvågning har EU-Kommissionen opfordret til at skabe europæiske alternativer til de amerikanske tjenester.