EU vil påtvinge banker aktieløn

Hvis banker og andre finansielle virksomheder i fremtiden vil give bonusløn til de ansatte, skal mindst halvdelen af den variable løndel udgøres af aktier, aktieoptioner eller andre ikke-kontante aflønningsformer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dermed går EU lodret imod et flertal i Folketinget bestående af oppositionen og Dansk Folkeparti, der vil forbyde aktieoptioner som led i bonuslønninger til topfolk i banksektoren. Forslaget vækker stor harme hos Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl:

»Ændringsforslaget siger, at hvis man vil bruge en variabel aflønningsform, skal mindst halvdelen bestå af aktieoptioner eller aktieoptionslignende produkter. Det er helt galt, for den type aflønning er ikke gennemsigtig for aktionærerne,« siger han til Jyllands-Posten.

Forslaget er et af EU-Kommissionens ændringsforslag til det såkaldte kapitalmarkedsdirektiv, der regulerer en række bankkrav.

EU har tidligere lagt forslag frem om stramninger i forhold til aflønningen i finanssektoren, men disse forslag er nu blevet suppleret med et krav om, at mindst 50 pct. af enhver variabel aflønningsandel skal bestå af aktier, skriver Jyllands-Posten.