EU vil kunne sætte loft over kreditkortgebyrer

EU-kommissionen overvejer i øjeblikket at indføre et loft over gebyrer på kreditkort, der kan betyde et foreløbigt punktum på en årelang fejde med selskaber som Mastercard og Visa Europe. Det skriver Financial Times.

Foto: KEVIN LAMARQUE

Der er ikke tale om et fuldbyrdet forbud, men EU-kommissionen kan med et loft dæmme alvorligt op for de indtægter, som kreditkortfirmaerne har fra gebyrer. Ifølge kommissionens estimater løber gebyrerne på betalingskort op i 10,5 mia. euro om året. EU-kommissionen mener, at forslaget kan skabe juridisk klarhed på området, og at gebyrerne går ud over forbrugerne i sidste ende.

- Høje afgifter betalt af grossister resulterer i højere slutpriser for varer og tjenester, som alle er betalt af forbrugerne, står der ifølge Financial Times i EU-kommissionens udkast.

Brugen af betalingskort beløb sig til 1900 mia. euro i 2011, og Visa og Mastercard sidder på henholdsvis 41,6 og 48,9 pct. af markedet. EU-kommissionen foreslår et loft på 0,2 pct. på transaktionsgebyrer, som vil ensrette gebyrerne i EU. På debitkort spænder gebyrerne eksempelvis fra 0,1 pct. i Danmark til 1,6 pct. i Polen.

Tidligere slagsmål mellem Visa, Mastercard og EU-kommissionen resulterede i et loft over transaktionsgebyrer på tværs af grænser. Denne gang foreslår kommissionen også en adskillelse af selskabernes afdelinger for kreditkortordninger og de afdelinger, der står for selve transaktionerne.

/ritzau/FINANS