EU vil gribe ind over for Mastercard-gebyrer

EU er utilfreds med den måde det amerikanske Mastercard beregner gebyrer på, og konkurrencekommisær Neelie Kroos mener, at Mastercard flår brugerne.

Ifølge Reuters ventes EU på onsdag at gribe ind for at få det amerikanske kreditkortselskab til at ændre beregningsmetode for gebyrerne for internationale betalinger.

Mastercard-gebyret er sammensat af mange dele, og de handlende i Europa er utilfredse med at betale milliarder af euro i gebyrer, der skal dække provision for manglende betaling, bedrageri, markedsføring og gratis kredit. Detailhandelen mener kun, at det er rimeligt at betale, hvad det koster at gennemføre den elektroniske transaktion.

I dag ligger det gennemsnitlige matstercard-gebyr på cirka en procent af det beløb, regningen lyder på, når forbrugerne betaler med kortet.

Forretningerne betaler det såkaldte interchange-gebyrgebyr til deres bankforbindelse, som så sender beløbet videre til kortholderens bank.

Mastercard siger ifølge Reuters, at man har lov til selv at fastsætte principperne for sine gebyrer, og at EU ikke har beføjelser til at ændre i dem.

Visa Europe har allerede beskåret sine interchange-gebyrer, og EU planlægger i næste måned at lancere et eurobetalingssystem, der skal gøre grænseoverskridende kortbetalinger lige så nemme og billige som inden for det enkelte land.