EU vil forbyde plasmafladskærme

De strømslugende TV-kæmper er ikke godt for miljøet.

De er store - ind imellem kæmpe store. De er flotte. Men de er også dyre at have indenfor. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
De gigantiske fladskærme, som efterhånden pryder også mange danske vægge, sviner med strømmen. Derfor vil EU forbyde plasmaskærmene.

EU-Kommissionen er ved at udarbejde et sæt regler, som alle fjernsyn skal overholde. Det vil medføre, at strømslugende plasmafladskærme vil blive forbudt. Alle andre skærme vil blive energimærket, så forbrugerne hurtigt kan se, hvor megen strøm de anvender - på samme måde, som det sker med f.eks. opvaskemaskiner og vaskemaskiner.

Som tommelfingerregel er hver fjerde solgte fladskærm i Danmark en plasmaskærm, hvor tre fjerdedele er LCD-skærme - hvilket også de gængse computerskærme er.

Fire gange så strømslugende

Tidligere undersøgelser har vist, hvordan plasmaskærme bruger langt mere strøm end LCD-skærme. Jo større selve skærmen er, jo mere strøm bruger den. En stor plasmaskærm bruger således fire gange så megen strøm og udleder fire gange så meget kuldioxid som et af de største billedrørsfjernsynsapparater og to gange så meget som en fryser.

Et 42-tommer stort plasma-TV bruger 822 kilowatttimer strøm om året. En 42-tommer LCD-skærm forbruger 350 kilowatttimer, og et billedrørsfjernsyn forbruger 322 kilowatttimer.

EU ventes at fremlægge sit forslag i løbet af foråret.